keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Sami Makkonen: Kalevala

Alkuteos: Kalevala (2019)
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Sivumäärä: 160
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-33569-6
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Huom: Kalevalan sarjakuvasovitus
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 16, 18, 27 ja 49


*Suomen kansalliseepos huikeana sarjakuvaromaanina


Väinämöinen, Lemminkäinen, Louhi, Kyllikki ja muut myyttiset hahmot heräävät uuteen eloon modernissa sarjakuvatulkinnassa. Jylhät piirrokset ja ainutlaatuinen kerronta vievät lukijan aikaan ennen maailman luomista, muinaiseen maisemaan, jossa sankarit ottavat toisistaan mittaa ja Sampo taotaan.


Sami Makkonen on piirtänyt sarjakuvia amerikkalaisille kustantajille vuodesta 2008 lähtien. Kalevalan sarjakuvasovitus on hänen suurtyönsä, ja se julkaistaan suomeksi kahtena albumina.*Makkosen Kalevalan kuvitus on tummasävyinen ja graafinen. Värit ovat sieltä paletin tummemmasta laidasta, joskin toisinaan käytetään jotain kirkkaampaa väriä herättämään lukijan huomiota. Kuvien tyyli on elävää ja vaihtelevaa. Yksitoikkoisuus ja toisto ovat kaukana jopa siinä määrin, että minun oli hankala toisinaan kestää perillä kuvissa ja niissä esiintyvissä henkilöissä. Onneksi edes joten kuten muistin Kalevalan tarinan. Se helpotti.

Ensimmäinen osa tästä kunnianhimoisesta sarjakuvasovituksesta alkaa tietysti Kalevalan alusta ja maailman synnystä. Sen jälkeen törmäilläänkin Väinämöiseen, Ainoon ja Pohjan akkaan. Tunnetussa tarinassa päästään aina Pohjolan häihin asti, joten seuraavaan osaan jää vielä vaikka miten paljon jännittävää luettavaa ja katseltavaa. Itse ainakin odotan kiinnostuksella, miten loput tarinat on kuvituksessa toteutettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti