torstai 26. syyskuuta 2019

Graham Moore: Kuolema Sherlock -seurassa

Alkuteos: The Sherlockian (2000)
Kääntäjä: Taina Wallin
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 475
Kustantaja: Atena
ISBN: 978-951-796-844-7
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Huom: julkaistu Isossa-Britanniassa nimellä The Holmes Affair
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 12 ja 35
Hyllynlämmittäjä: 40


*Lontoo, 1893, Arthur Conan Doyle on kyllästynyt päähenkilöönsä Sherlock Holmesiin ja kirjoittaa viimeisen salapoliisitarinansa - toistaiseksi. Pian kirjailija saa vihjeen nuoren naisen murhasta. Hän ryhtyy selvittämään tapausta: enää hän ei aio jäädä luomansa salapoliisilegendan varjoon.


New York 2010. Conan Doylen kuolemasta saakka kateissa ollut päiväkirja on viimein löytynyt, ja sherlockistiyhteisö toivoo, että päiväkirja ratkaisisi kirjailijan elämään liittyvät mysteerit. Ennen kuin kukaan ehtii tutustua päiväkirjan sisältöön, sen löytäjä kuolee, ja päiväkirja on jälleen tiessään.


Kuolema Sherlock-seurassa sekoittaa kiehtovasti nykypäivää ja Sherlock Holmesin ajan Lontoota, jännittävää fiktiota ja kirjailijalegenda Arthur Conan Doylen elämää.*



Kirjan juoni liikkuu kahdella tasolla. Toisella seuraillaan Conan Doylea ja Bram Stokeria heidän oman aikansa Lontoossa. Toisella taas eletään nykyaikaa ja katsotaan mihin nykypäivän “Holmesit” voivat pystyä jäljittäessään kadonnutta päiväkirjaa ja selvittäessään murhaa…


Idea on kiinnostava ja se on toteutettu vauhdikkaasti ja kohtalaisen hyvin. Pidin paljon menneisyyden Lontoosta ja sen tapahtumista. Niissä on sitä hämyistä kaasulamppujen jännitystä, jonka kirkkaat keinovalot pyyhkivät pois. Sen sijaan nykyajan kohdalla jouduin pettymään enemmän. Osa näistä tapahtumista ei mitenkään voi olla edes tapahtuvinaan. Eivät poliisit tai muutkaan yksittäiset henkilöt toimi niin. Hahmot ovat ainakin aavistuksen epäuskottavia ja ennalta-arvattavia.

Hahmojen ja juonen pienet kauneusvirheet kestää kuitenkin, sillä kirja on mukavasti kirjoitettu. Tarinaa lukee mielellään jos sitä ei ota liian vakavasti. Kaikkiaan Kuolema Sherlock -seurassa on mukavan viihdyttävä dekkari, jossa on sopivasti jännitystä ja vaihtoehtoista historiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti