sunnuntai 19. syyskuuta 2021

Audrey Magee: Sopimus

 

Alkuteos: The Undertaking (2014)

Kääntäjä: Heli Naski

Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)

Sivumäärä: 188

Kustantaja: Atena

ISBN: 9789523001183

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Säälimätön romaani sodasta, rakkaudesta ja itsekkyydestä.

Berliini ja natsien itärintama: Katherina Spinell ja Peter Faber menevät naimisiin toisiaan tapaamatta. Peter saa häiden ansiosta loman rintamalta, ja Katharinalle kuuluu leskeneläke, jos Peter kaatuu. Vastoin odotuksia pari rakastuu ja Katherina tulee raskaaksi.

Kuherruskuukausi on synkkä. Peterin appi vie väsyn tyhjentämään juutalaiskoteja, hakkaamaan lapsia ja tönimään heitä tiellä odottaviin autoihin. Peter tottelee eleettömästi ja sukeltaa aamuyöstä Katherinan syliin. Kun Peter palaa Stalingradiin, Spinellit muuttavat juutalaisilta jääneeseen asuntoon ja Ketherinan vauva saa juutalaisperheen hienot lastenvaunut.

Sopimus on säälimätön romaani sodasta, rakkaudesta, itsekkyydestä ja anteeksiannosta.

Audrey Mageen henkilöiden moraali korruptoituneessa arjessa hämmentää. Peter ja Katherina eivät peitä osallisuuttaan natsi-Saksan hirveyksiin, mutta he saavat niistä aikanaan myös osansa. Hans Falladaan ja Heinrich Bölliin verrattu Magee suuntaa huomion sota-ajassa kamppaileviin yksilöihin antamatta armoa heidän sokeille pisteilleen.

Sopimus on irlantilaisen Audrey Magen esikoisromaani, ja se oli arvostetun The Bailey’s Women’s Prizen for Fictionin ehdokas sekä Ranskan esikoiskirjapalkintoehdokas. Teos on monien kirjakauppojen lukupiirikirja sekä arvostelumenestys.*



Sopimus on vaikuttava kirja. Se on tarina sodasta ja varsin erilaisista ihmiskohtaloista. Sen haastavuus on siinä, että useiden vuosien kulumista ei aina tahdo huomata. Vaikka muutamat kirjeet antavatkin osviittaa.

Toisaalla kirjassa seurataan Katherinan elämää. Nuori nainen elää Berliinissä ja saa isänsä toimien takia nauttia varsin etuoikeutettua elämää. Perhe saa uuden asunnon, parempaa ruokaa ja muita etuja. Mutta tilanteet muuttuvat sodan ja vuosien kuluessa. Lopulta nuori nainen joutuu kokemaan myös sodan kurjempia puolia… Toisaalla taas seurataan Peteriä, aviomiestä, joka marssii Venäjällä. Kuvaukset sodasta, nälästä ja elämästä rintamalla ovat toisinaan melkoisen karuja.

Hienoa pallottelua historian ja sodan siimeksessä. Henkilöhahmot ovat ehkä vähän paperisia, mutta sen antaa ainakin osittain anteeksi. Heissä on nimittäin sentään edes hieman inhimillisyyttä. Ainakin lopussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti