keskiviikko 1. syyskuuta 2021

Risto Isomäki: Litium 6

 

Alkuteos: Litium 6 (2007)

Lukija: Aarne Linden

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 11h 45min

Kustantaja: Tammi

ISBN: 9789520424794

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Lauri Nurmi #1

Peukku: q^^

*Mitä tapahtuisi, jos nykyaikaisessa suurkaupungissa räjähtäisi ydinpommi?

Maaliskuu 1954: Yhdysvallat tekee Bikinillä uudenlaisen ydinkokeen, jota seuraava radioaktiivinen laskeuma on tappavampi kuin koskaan aikaisemmin.

Lähitulevaisuus: Japanilaisen toimistorakennuksen kellarissa sijaitsevan ydinvoimalan jäähdytysjärjestelmän modulit varastetaan. Samaan aikaan ranskalainen ydinvoimayhtiö näyttää hukanneen satakahdeksankymmentä grammaa plutoniumia.

Hälytyskellot alkavat soida Yhdysvaltain ydinterrorismin vastaisessa erikoisyksikössä. Eversti Kenneth Andrews, suomalaista syntyperää oleva Lauri Nurmi ja heidän joukkonsa alkavat epäillä, että tekeillä on suuri ydinasehyökkäys. Mistä tässä kaikessa oikein on kysymys?

Risto Isomäki on Suomen johtava ympäristöuhkien asiantuntija, joka ekotrillerien lisäksi on julkaissut muun muassa tietokirjat 34 tapaa estää ilmaston ylikuumeneminen (Tammi, 2009) ja Ydinvoima Fukushiman jälkeen (Into, 2011).*



Isomäki kirjoittaa hyvin pelottavista aiheista. Hänellä on taitoa ja tietämystä käsitellä ympäristö- ja ydinuhkia siten, että tapahtumat voisivat aivan hyvin olla totta tai tapahtua todella. Näin myös tälläkin kertaa, kun hän trillerissään laittaa sankarit kohtaamaan mahdollisen ydinpommiuhan. Mitä kaikkea suuret mahdit ovatkaan valmiit tekemään estääkseen moisen katastrofin? Kuinka pitkälle yksittäinen ihminen on valmis menemään suorittaakseen tekonsa tai estääkseen sen?

Kirjan juoni on toiminnallinen ja jännittävä. Isomäen “heikkona kohtana” ovat tällä kertaa hänen henkilöhahmonsa. Lauri Nurmi on perus jämäkkä mies, joka tuntuu olevan melkoisesti naisten mieleen ja melkomoinen taistelija. Hänen naishahmonsa, Alice ja Katherine, taas ovat kauniita ja älykkäitä. Tällä kertaa he osaavat kuitenkin myös taistella.

Kokonaisuus on ihan viihdyttävä ja pistää kieltämättä ajattelemaan maailman nykytilaa. Vaikka kirja on jo reilusti yli kymmenen vuotta vanha, ovat monet siinä esitetyistä ajatuksista edelleen pelottavan ajankohtaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti