perjantai 1. kesäkuuta 2018

Alastair Reynolds: Kostaja

Alkuteos: Revenger (2017)
Suomentaja: Hannu Tervasharju
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 448
Kustantaja: Like
ISBN: 987-952-01-1680-4
Muoto: e-kirja (EPUB)
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2018: 48. Haluaisin olla kirjan päähenkilö (38/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 6, 7, 14, 16, 33, 38, 46 ja 49

*Tarina kidnappauksesta, petoksesta, avaruusolentojen aarteista - ja kostosta.

Universumissa valtakunnat ovat kukoistaneet ja tuhoutuneet. Hajotettujen planeettojen rippeistä on koottu uusia planeettoja, uusia maailmoja. Ihmiskunta on selviytynyt vaikka monet muut rodut ovat kadonneet. Ne ovat jättäneet jälkeensä muinaista teknologiaa ja muita suunnattoman arvokkaita esineitä, joita kapteeni Rackamore etsii miehistönsä kanssa. He tekevät työnsä rehellisesti, mutta galaksissa on muita, jotka haluavat itselleen toisten löytämät aarteet. Yksi heistä on pelätty Bosa Sennen.

Kostaja on tarina avaruuspiraateista, piilotetuista aarteista ja sanoinkuvaamattomista vaaroista mutta myös sankaruudesta.*Kostaja lähtee liikkeelle verkkaisesti, lämmitellen. Se esittelee sisarukset, jotka haluavat lähteä seikkailemaan ja hankkimaan rikkauksia auttaakseen sairasta isäänsä. Adrana ja Fura päätyvät yhteen mielenkiintoisen miehistön kanssa ja pian ollaankin jo kaukana avaruudessa ja hakemassa kätköistä aarteita. Valitettavasti kaikki ei mene kuitenkaan putkeen ja sisarukset joutuvat vaarojen tielle ja kohtaamaan kumpainenkin omanlaistaan muutosta… Onneksi heissä on vahvuutta ja onnekseen he ovat saaneet ystäviä.

Kirja vie lukijan syvälle avaruuteen, matkalle maailmaan jonne itsekin voisin haluta seikkailemaan. Kirjailijan pitkä kokemus tieteiskirjallisuudesta näkyy. Maailma on kiinnostava, elävä ja todentuntuinen. Silti kirja ei ole ollenkaan vaikealukuinen. Vähäisemmälläkin tiedolla tapahtumissa pysyy hyvin mukana, mistä ehkä kiitos kertojalle. Fura on nimittäin kertojana hauska ja eloisa. Hänen nuori naiiviutensa on jotenkin liikuttavaa. Kirjan alussa hän ei juurikaan tiedä avaruudesta tai maailmasta, mutta hän oppii samalla kuin lukijakin. Hänessä on kuitenkin myös voimaa ja päättäväisyyttä, jota ihailen. Hän on valmis tekemään sisarensa ja ystäviensä puolesta miltei mitä tahansa.

Jännittävä, nopealukuinen ja viihdyttävä. Uskon, että Kostaja  voisi lämmittää myös heitä, joille scifi on genrenä vieraampi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti