keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Tommy Tabermann: Alaston

Alkuteos: Alaston (2003)
Ilmestymisaika: 2003 (ko.painos)
Sivumäärä: 92
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 951-20-6467-7
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2018: 42. Kirjan nimessä on adjektiivi (46/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2 ja 46

Monet ovat kehuneet edesmennyttä Tabermannia radikaaliksi ja uskaliaaksi runoilijaksi, jonka runoissa on voimaa ja tunnetta. Tästä syystä nappasin lukuun ja kokeiluun hänen runoteoksensa Alaston. Tunnustan, että teoksen nimi (adjektiivi) vaikutti valintaani melkoisesti.

Tabermannin runot ovat melkoisen meneviä. Niissä ei riimitellä vaan kerrotaan tarinaa ja ajatuksia. Ne nostavat asioita pintaan, mutta niissä on myös jonkinlaista herkkyyttä. Tosin toisinaan jokin sana saattaa kalskahtaa kovana korvaan. Ainakin tässä runoteoksessa näitä korvaan kalskahtavia sanoja ovat miehen ja naisen alapäähän viittaavat välillä puhekielisetkin viittaukset.

Kovin radikaaleina en itse osaa näitä runoja pitää. Tosin, onhan tämän teoksen ilmestymisestä jo kulunut aikaa ja maailma ehtinyt muuttua moneen kertaan. Ehkä nämä olivat aikanaan uskaliaita ja edistyksellisiä. Nyt ja omaan mieleeni ehkä enemmän tavallisia. Uskallan myös avoimesti tunnustaa, etten ole mikään suuri runojen ja runouden tietäjä. Tabermann ei liene minua varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti