keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Art Spiegelman: Maus : selviytyjän tarina

Alkuteos: Maus : A Survivor’s Tale (2003)
Suomentaja: Jukka Snell
Ilmestymisaika: 2003 (ko.painos)
Sivumäärä: 159
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-16321-X
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Huom: samoissa kansissa Maus I: Selviytyjän tarina (Maus I: My Father Bleeds History, 1986) ja Maus II: Ja täällä vaikeudet alkoivat (Maus II: And Here My Troubles Began, 1991)
Lukuhaaste 2018: 12. Sarjakuvaromaani (40/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 14, 17, 24, 33 ja 34
Lukulistalta: 21

*Kahdella aikatasolla etenevä sarjakuvakertomus Maus perustuu piirtäjä Art Spiegelmanin vanhempien kokemuksiin Hitlerin hallitsemassa Euroopassa. Vielä yli vuosikymmen ensi-ilmestymisensä jälkeen monia alan palkintoja kerännyt teos on pelottavan ajankohtainen.

Maus - Selviytyjän tarina nousi ilmestyessään v. 1986 Yhdysvalloissa välittömästi tavannomaista merkittävämmäksi tapaukseksi. Poikkeukselliseksi sarjakuvan teki sen päähenkilöiden, Mauschwitzin keskitysleirin natsivartijoiden ja juutalaisten vankien kuvaaminen kissoina ja hiirinä.

Maus II - Ja täällä vaikeudet alkoivat syventää ensimmäisen teoksen teemoja. Spiegelman selvittää mm. Äitinsä kohtaloa haastattelemalla New Yorkissa asuvaa isäänsä, joka menneisyytensä ja sairautensa murtamana takertuu yhä tiukemmin poikaansa.

Verevän sarjakuvarealismin ohella Maus on kertomus eloonjäämisen hintaa yhä maksavista sukupolvista.*



Kehuttu Maus on ollut lukulistallani jo ties kuinka kauan. Vasta nyt sain tartuttua siihen ja luettua sen läpi. Yhdyn moniin edellisiin kommentteihin siitä, että tässä on sarjakuvateos, joka kannattaa lukea. Maus  on vaikuttava kuvaus puolanjuutalaisten kärsimyksistä holokaustin aikaan. Se on mieleenpainuva selviytymiskertomus ja samalla eräänlainen kertomus rakkaudesta…

Maus ei ole mitenkään helppoa luettavaa. Sen aihe, tarina, on pelottava ja piinaava. Itse koin sen jopa todella ahdistavaksi rehellisyydessään. Kauheudet kerrotaan elävästi ja todentuntuisesti. Niitä ei siloitella eikä pyritä dramatisoimaan. Mausin vahvuus onkin kertomuksen realistisuudessa. Kauheudessaan se on niin kovin todellinen.

Paitsi Mausin tarina, myös sen kuvitus on mieleenpainuva. Hiiret, kissat, possut ja koirat seikkailevat tämän sarjakuvan sivuilla. Symboliikkaa parhaimmillaan. Paitsi eläinhahmoiksi muutetut ihmiset, jättää Maus lukijansa mieleen myös tummanpuhuvuutensa. Sarjakuva on piirretty mustavalkoisena ja ilmeisesti vanhalla mustekynällä. Kuvitus on siis hyvin tumma ja se jos mikä lisää teoksen ahdistavuutta. Onneksi tarina on jaettu pienempiin osiin, joten lukemisen voi rytmittää pienempiin pätkiin.

Maus on julma, rehellinen ja painostava. Se on mieleen jäävä lukukokemus, joka saattaa ahdistaa herkempää lukijaa. Jos uskoo kestävänsä kovempaa tarinaa, kannattaa tähän sarjakuvaan ehdottomasti tutustua. Suosittelen kuitenkin lukemaan jotain kevyempää ja iloisempaa kaverina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti