maanantai 4. kesäkuuta 2018

Michael Connelly: Runoilija

Alkuteos: The Poet (1996)
Suomentaja: Mika Tiirinen
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 599
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-20-9520-9
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2018: 36. Kirjassa on runo tärkeässä roolissa (39/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 24, 33 ja 46
Hyllynlämmittäjä: 21
Lukulistalta: 20

*Kuolema kuuluu rikostoimittaja Jack McEvoyn jokapäiväiseen työhön. Mutta tällä kertaa se liippaa liian läheltä. McEvoy törmää juttuun, jota hän ei olisi halunnut ikinä kirjoittaa: hänen poliisiveljensä on tappanut itsensä. Jackin epäilykset kuitenkin heräävät. Tutkiessaan veljensä tapausta hän huomaa samankaltaisuuksia eri paikkakunnilla tapahtuneissa poliisien itsemurhissa. Tapausten taustalta alkaa hahmottua hiuksia nostattava sarjamurhaajan profiili. Runoilijaksi itseään kutsuva tappaja käyttää käyntikorttinaan Edgar Allan Poen sitaatteja. Korkeaoktaaninen jännitys tiivistyy äärimmilleen. Onko Jack McEvoy itse murhaajan tähtäimessä?*


Connelly on minulle uusi tuttavuus kirjailijana. Tämän teoksen valitsin aikoinaan aivan puhtaasti kannen perusteella ja olinkin positiivisesti yllättynyt siitä, ettei katumusta tullut heräteostoksesta.

Juoni on taitavasti punottu. Se on jännittävä, kiinnostava ja pitää lukijan paremmin kuin hyvin varppeillaan. Koskaan ei tunnu voivan aavistaa mitä seuraavaksi tapahtuu ja mitä onkaan tapahtunut aiemmin. Kirjailija paljastaa asioita säästeliäästi, herätellen ja härnäten lukijaa. Sitten kun onnistuneeseen juoneen lisätään vielä joukko kiintoisia henkilöhahmoja, ollaankin jo hyvin pitkällä todella viihdyttävää lukukokemusta. Jack on päähenkilönä kiinnostava ja todentuntuinen. Sen sijaan osa FBI:n agenteista ei ole aivan niin onnistuneita. Esimerkiksi tarinan naissankarista Rachelista annan itse muutamia miinuspisteitä… En kuitenkaan liikaa, sillä muut hahmot parantavat hänenkin hahmoaan. Kaikkiaan hahmojoukkoa voi pitää onnistuneena ja mielenkiintoisena. Eikä ehkä sittenkään liian ennalta-arvattavana.

Jännittävä, kiinnostava ja yllättävä teos, jonka lukeminen onnistuu myös lyhyemmissä pätkissä. Tapahtumissa pysyy perässä, vaikka välillä joutuisikin pitämään pieniä taukoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti