lauantai 30. kesäkuuta 2018

Alexandre Dumas: Monte-Criston kreivi

Alkuteos: Le Comte de Monte-Cristo (1844)
Suomentaja: Jalmari Finne
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 1110
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-922-1
Muoto: e-kirja (EPUB)
Peukku: ^^b
Huom: saatavana ilmaiseksi Elisa Kirjasta
Lukuhaaste 2018: 50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema (47/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 4, 6, 14, 23, 24, 32 ja 33
Hyllynlämmittäjä: 22
Lukulistalta: 24


*Kuolematon seikkailuromaani kostosta ja rakkaudesta.


Nuori merimies Edmond Dantès tuomitaan syyttömänä neljäntoista vuoden vankeuteen. Vankilassa hänet pitää järjissään vain polttava halu oikaista kokemansa vääryys.
Onnistuttuaan lopulta karkaamaan vankilasta Dantès muuttaa nimensä Monte-Criston kreiviksi ja aloittaa kostotoimensa. Hänen tavoitteenaan on myös voittaa takaisin rakastettunsa Mercedes. Mutta kosto ja Pariisin ylhäinen loisto ovatkin toinen vankila - lopullisen vapauden voivat tuoda vasta anteeksianto ja koston välineistä luopuminen.


Alexandre Dumas (1802-1870) oli suosittu ranskalainen kirjailija, joka on kirjoittanut seikkailuja tulvillaan olevia tarinoita ja historiallisia kronikoita. Hänen kuuluisimmat teoksensa ovat Kolme muskettisoturia ja Monte-Criston kreivi, joiden pohjalta on tehty myös lukuisia elokuvasovituksia ja tv-sarjoja.*


Jo useita vuosia jouluperinteisiini on kuulunut katsoa televisiosta tuleva minisarja Monte-Criston kreivistä pääosassa upea Gérard Depardieu. Nyt oli jo korkea aika antaa tälle klassikolle vuoro, etenkin kun hyvää klassikkoa kysyttäessä sitä minulle suositeltiin.


Dumas vanhempi on taitava kirjoittaja. Hän seikkailee useiden hahmojen välillä taiturimaisesti ja herättelee lukijan mielenkiintoa monilla keinoilla. Hän vaihtelee tekstin rytmiä ja siirtyy kohtauksesta toiseen vaivatta. Hahmot ovat monipuolisia ja tärkeiden hahmojen kohtalot oikeastikin kiinnostavat. Eivätkä sivuhahmotkaan jää persoonattomiksi täytteiksi. Heissäkin on luonnetta.

Uskon, että suurin osa tuntee Monte-Criston kreivin juonen peruskuvion ja saattaa siksi ajatella, ettei kirjaa ehkä tarvitsisi lukea. Minä sanon, että kyllä kannattaa. Kirjassa on niin paljon enemmän. Uusia näkökulmia, enemmän seikkailuja ja monia jännittäviä tilanteita. Vanha klassikko pitää pintansa ja uppoaa taatusti myös nykylukijaan. Suuren sivumäärän ei kannata antaa pelästyttää, sen verran vauhdikasta luettavaa kirja on. Pitkästymään ei pääse, eikä ehdi. Suosittelenkin tätä klassikkoa sekä seikkailun, että pienen romantiikan nälkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti