torstai 28. kesäkuuta 2018

Douglas Adams: Enimmäkseen harmiton

Alkuteos: Mostly Harmless (1992)
Suomentaja: Jukka Saarikivi
Ilmestymisaika: 2009 (ko.painos)
Sivumäärä: 179 (koko nide 798)
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-21844-0
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Linnunrata #5
Peukku: q^^
Huom: samoissa kansissa koko Linnunrata : viisiosainen trilogia
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 7, 14, 16, 19, 22, 28, 42
Hyllynlämmittäjä: 19

*Viisiosainen scifi-parodia viimein yksissä kansissa!

Douglas Adams ei tiennyt mitä teki, kun hän 27-vuotiaana julkaisi hulppean esikoisromaaninsa Linnunradan käsikirja liftareille. Hurjaa verbaaliakrobatiaa pursuavasta kirjasta tuli yhdessä rysähdyksessä valtava bestseller, joka poiki kuunnelma, televisiosarjan, kaksi lp-levyä ja neljä jatko-osaa.

Nyt Adamsin kirjasarja, maailman ainoa viisiosainen trilogia, on viimein julkaistu yhteisniteenä. Kirjoissa Arthur Dent, Ford Prefect ja kumppanit koluavat maailmankaikkeuden kaukaisinta kolkkaa myöten ja saavat siinä sivussa selville elämän tarkoituksen ja Jumalan viimeisen viestin luomakunnalle.

Linnunrata sisältää teokset Linnunradan käsikirja liftareille, Maailmanlopun ravintola, Elämä, maailmankaikkeus - ja kaikki, Terve, ja kiitos kaloista sekä Enimmäkseen harmiton. Ne luettuasi suhtaudut tieteiskirjallisuuteen varmasti uudella tavalla: suu virneessä.*Sarjan viimeinen osa on aivan yhtä sekava ja outo kuin edellisetkin. Tällä kertaa seurataan vuorotellen Arthurin, Fordin ja Trician (Trillian) elämiä ja pohditaan sitä, että maailmankaikkeuksia ja todellisuuksia on oikeastaan aika monta. Yhdessä muistamme ottaa laukun mukaan ja jossain toisessa taas emme ja miten nämä päätökset vaikuttavat elämäämme sen jälkeen. Pienikin päätös voi muuttaa asioita valtavasti! Koko elämämme voi olla täysin toisenlainen. Näin ainakin tässä tapauksessa.

Sekoilua, outoa enemmän tai vähemmän huvittavaa huumoria ja uusia tuttavuuksia. Harmi kun kaikki vanhat tutut eivät ole mukana ja osa kohtaloista jää selittämättömiksi. Sanoisin, että sarjan paras osa on ehdottomasti sen ensimmäinen. Loput yrittävät välillä ihan liikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti