lauantai 16. kesäkuuta 2018

Conn Iggulden: Darien

Alkuteos: Darien, Empire of Salt (2017)
Suomentaja: Ilkka Rekiaro
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Sivumäärä: 384
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-31813-2
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Suolan valtakunta #1
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2018: 49. Vuonna 2018 julkaistu kirja (43/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 3, 4, 6, 7, 33 ja 46

*Metsästäjä. Mykkä poika. Vanha miekkamestari. Nainen, joka voi käydä heidän kaikkien kohtaloksi. Kaksitoista perhettä - yksi valtaistuin. Historiallisen seikkailun mestari koukuttaa lukijat fantasiasarjan avauksella, jossa valtataistelua käydään niin miekoin kuin loitsuin.

12 mahtiperhettä pitää järjestystä yllä Darienin kaupungissa sotilaiden ja vakoojien voimin. Valtaistuimella on kuitenkin heikko kuningas, jonka salamurhaa kenraali Justan alkaa suunnitella. Likaisen työn tekijäksi hän kiristää metsästäjä Eliaksen, jolla on maagisia kykyjä. Samaan aikaan kuninkaan henkivartiokaartiin liittyy mykkä orpopoika Arthur, joka oppii minkä tahansa taistelutaidon ensinäkemältä. Kuka tai mikä Arthur oikein on? Sadonkorjuujuhlan yönä roihahtavat kapinan liekit. Kuka lopulta nousee Darienin valtaistuimelle?*Historiallisen seikkailun mestari ei aivan onnistunut vakuuttamaan minua tällä fantasiasarjan avauksella. Tunnustan kuitenkin, että jään uteliaisuudella odottamaan sarjan seuraavaa osaa. Josko se avaisi Darienin maailmaa minulle paremmin.

Tässä sarjan ensimmäisessä osassa selvästi pyrittiin esittelemään tulevia päähenkilöitä mielenkiintoisesti ja mieleenpainuvasti. Harmillista vain, että näitä henkilöitä on todella monta ja tapahtumat hyppivät melkoisesti heidän välillään. Pisteet kylläkin mielenkiintoisista hahmoista ja heihin laitetuista ideoista. Kaikki ei todellakaan valkene tämän ensimmäisen kirjan aikana. Pohdittavaa, odotettavaa ja jännitettävää jää rutkasti jatkoon. Jos vain muistaa, mitä kellekin tapahtui ja kuka oli kukakin… Näin monessa tärkeässä henkilössä on nimittäin se vaara, ettei kehenkään oikein pääse kiintymään ja heidän kohtalonsa eivät jää kiinnostamaan. Itse en ainakaan onnistunut luomaan kovinkaan vahvoja siteitä oikein kehenkään…

Kirjan tapahtumat sitten. Vauhtia, taistelua ja magiaa löytyy. Lukija ei ehdi pitkästymään. Henkilöhahmojen tarinat ja sattumukset lomitellaan mukavasti yksiin ja he enemmän tai vähemmän päätyvät vaikuttamaan myös toistensa elämiin. Vaikkakaan eivät vielä juurikaan ole tekemisissä toistensa kanssa. Tulee varmasti olemaan kiintoisaa nähdä, mitä heidän tulevaisuudessaan on tulossa...

Antaisin kuitenkin kritiikkiä siitä, ettei Darienin maailman historiaa ja yhteiskuntarakennetta kuvata sen tarkemmin. On 12 sukua, joilla jokaisella on ilmeisesti jonkinlaisia maagisia voimaesineitä. Ja näissä suvuissa on tyytymättömyyttä ja vallanhimoa. Ja tavallisesta kansasta nousee uudenlaisia “sankareita”. Mutta… Valtataistelun syyt ja taustat jäävät joissain paikoin auki. Samoin sukujen asemat ja valtasuhteet toisiinsa nähden. Vain muutama suku edes esitellään Darienissa. Minua ainakin olisi kiinnostanut jo nyt tietää enemmän syistä kuohunnan takana.

Kaikkiaan Darien oli kuitenkin mukavan oloinen aloitus fantasiasarjalle, jossa magia ja ruuti alkavat kohdata toisiaan. Pientä piristystä ja erilaisuutta perinteiseen fantasiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti