sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Douglas Adams: Elämä, maailmankaikkeus - ja kaikki

Alkuteos: Life, the Universe and Everything (1982)
Suomentaja: Jukka Saarikivi
Ilmestymisaika: 2009 (ko.painos)
Sivumäärä: 156 (koko nide 798)
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-21844-0
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Linnunrata #3
Peukku: q^^
Huom: samoissa kansissa koko Linnunrata : viisiosainen trilogia
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 4, 6, 7, 14, 16, 22 ja 33
Hyllynlämmittäjä: 19

*Viisiosainen scifi-parodia viimein yksissä kansissa!

Douglas Adams ei tiennyt mitä teki, kun hän 27-vuotiaana julkaisi hulppean esikoisromaaninsa Linnunradan käsikirja liftareille. Hurjaa verbaaliakrobatiaa pursuavasta kirjasta tuli yhdessä rysähdyksessä valtava bestseller, joka poiki kuunnelma, televisiosarjan, kaksi lp-levyä ja neljä jatko-osaa.

Nyt Adamsin kirjasarja, maailman ainoa viisiosainen trilogia, on viimein julkaistu yhteisniteenä. Kirjoissa Arthur Dent, Ford Prefect ja kumppanit koluavat maailmankaikkeuden kaukaisinta kolkkaa myöten ja saavat siinä sivussa selville elämän tarkoituksen ja Jumalan viimeisen viestin luomakunnalle.

Linnunrata sisältää teokset Linnunradan käsikirja liftareille, Maailmanlopun ravintola, Elämä, maailmankaikkeus - ja kaikki, Terve, ja kiitos kaloista sekä Enimmäkseen harmiton. Ne luettuasi suhtaudut tieteiskirjallisuuteen varmasti uudella tavalla: suu virneessä.*Tässä osassa suuhaillaan jokseenkin päättömästi ympäri avaruutta ei sen vähempää kuin koko maailmankaikkeutta pelastamassa. Arthur ja Ford ovat viettäneet eloaan rauhassa ja hiljaisuudessa kunnes heitä tullaan hakemaan vauhdikkaalle pelastusretkelle, joka kuljettaa heitä läpi paitsi avaruuden niin myös ajan… Samoihin aikoihin muilla tutuilla sankareilla on omia ongelmiaan joko keskenään tai muuten vain koko maailmankaikkeuden kanssa. Tai siltä ainakin tuntuu. Sattumat - tai ehkä pitäisi sanoa epätodennäköisyydet - kuljettavat sankareita kuitenkin kohti enemmän tai vähemmän yllätyksellistä loppua.

Tarjolla siis aikaisemmista osista tuttuja metkuja ja kujeita höystettynä ropalla uusia. Melkoista sähellystä ja outoa huumoria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti