keskiviikko 1. elokuuta 2018

Tove Jansson: Muumilaakson marraskuu

Alkuteos: Sent i november (1970)
Suomentaja: Kaarina Helakisa
Lukija: Kari Paju
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Kesto: 4 CD-levyä
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-33322-8
Muoto: äänikirja, CD
Sarjamerkintä: viimeinen Muumilaakson tarinoista
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 4, 6, 7, 11, 15, 23 ja 34
Lukulistalta: 33


*On marraskuu. Sataa. Kesä on äkkiä niin etäällä kuin sitä ei olisi koskaan ollutkaan. Silloin alkaa kaivata muutosta elämään, kaivata Muumilaaksoon. Sinne kerääntyvät puuhakas Hemuli, pelokas Vilijonkka, yksinäinen homssulapsi, ikivanha Ruttuvaari ja kaunis Mymmeli. Mutta muumiperhe on lähtenyt eikä kukaan tiedä minne. Miten käy kun Hemuli yrittää olla muumipappana, Vilijonkka mammana? Saako Mymmeli tanssia, kun hän ei voi olla tanssimatta? Voiko Vilijonkka jättää siivoamatta?*
Kari Paju tekee hyvän suorituksen tämän äänikirjan lukijana. Hänen persoonallinen ja ilmeikäs lukemisensa sai minut kuuntelemaan koko äänikirjan alusta loppuun vaikkei se muuten oikein ollutkaan minun mieleiseni.

Tässä Muumilaaksoon sijoittuvassa tarinassa ei ole ollenkaan muumeja. Tähtinä ovat Hemuli, Vilijonkka, Mymmeli, Ruttuvaari, homssu Tuhto ja Nuuskamuikkunen. Näistä tutuista, mutta kuitenkin vähemmän tunnetuista asukkaista opitaa monia uusia asioita. Ja itse ainakin huomasin, että he ovat todella erilaisia kuin mitä piirretyssä versiossa jonka parissa itse olen kasvanut… Tämä takasi itselleni muutamia yllätyksiä kuuntelun lomassa.

Varsinaisesti Muumilaakson marraskuussa ei ole juonta. Se kuvaa joukon elämää ja heidän omia pieniä tarinoitaan, jotka nyt vain sattuvat tapahtumaan Muumilaaksossa ja limittymään toisiinsa kaikki kun ovat sinne syystä tai toisesta päätyneet. Hemuli esimerkiksi rakentelee vähän sitä ja tätä ja pelkää purjehtimista. Vilijonkka koettaa laittaa ruokaa ja vältellä siivoamista siinä kuitenkaan lopulta onnistumatta. Mymmeli ja Nuuskamuikkunen värittävät tapahtumia omilla persoonillaan ja Ruttuvaari seurustelee esi-isän kanssa samalla kun homssu kasvattaa nummuliittia… Aikamoinen sikermä siis käsillä.

Muumilaakson marraskuu on leppoisaa kuunneltavaa niin lapsille kuin aikuisille. Se ei ainakaan saa ketään pahalle mielelle. Ainakaan sen ei pitäisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti