sunnuntai 12. elokuuta 2018

Arto Paasilinna: Jäniksen vuosi

Alkuteos: Jäniksen vuosi (1975)
Lukija: Ahti Jokinen
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Kesto: 5 CD-levyä
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-32556-8
Muoto: äänikirja, CD
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 6, 14, 28, 33 ja 40
Lukulistalta: 36

*Parasta Paasilinnaa!

“Vatanen säntäsi pankista kadulle. Hän lähti juoksemaan jalkakäytävää pitkin niin nopeasti kuin suinkin kintuistaan pääsi. Vastaantulijat jäivät ällistyneinä katsomaan miestä, joka pötki pakoon pankista kädessään kori, josta pilkistivät esiin pienet jäniksenkorvat.”

Miehen ja jäniksen uskomaton pakoseikkailu ruuhka-Suomen ansoista ulos luontoon, vapauteen ja todellisiin urotöihin. Tuhannen mehevän naurun kirja, jonka pohjalta Risto Jarva teki menestyselokuvan.*
Uskomaton vuoden mittainen matka, jossa toimittaja Vatanen pistää piut paut entiselle elämälleen. Pikkuinen jänis saa miehen muuttamaan elämäänsä ja johdattaa tämän vaikka minkälaisiin sattumuksiin. Ollaan metsäpaloa sammuttamassa, kuuntelemassa salaliittoteorioita, korjaamassa mökkiä, karhua kaatamassa ja sitä rataa. Vauhtia ja mielenkiintoisia henkilöitä kohdataan ja jokainen kohtaa jäniksen omalla tavallaan. Jänis tässä symboloikin ehkä sitä, miten ihmiset yleensä kohtaavat asioita. Miten he suhtautuvat olentoon, joka on poissa normaalista ja totutusta ympäristöstään? Ja miten käyttäytyy Vatanen?

Hupaisa, erilainen ja piristävä. Jäniksen vuosi on kestänyt aikaa, vaikkei Neuvostoliittoa ja Kekkosta enää olekaan. Samoja ongelmia ja samanlaisia ennakkoluuloja on kuitenkin edelleen maailma täynnä. Ei niistä mihinkään pääse. Siksikin kirja on edelleen erittäin luettava. Äänikirjana sen kuuntelu sujui myös mainiosti ja lukijana Ahti Jokinen on mukavaa kuunneltavaa. Hänellä on rauhallinen ääni ja hyvä tyyli esittää hahmoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti