maanantai 13. elokuuta 2018

Richard K. Morgan: Muuntohiili

Alkuteos: Altered Carbon (2001)
Suomentaja: Einari Aaltonen
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Sivumäärä: 495
Kustantaja: Like
ISBN: 978-952-01-1765-8
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 7, 14, 17, 23, 34 ja 46

*2400-luvulla kuoleman ei tarvitse olla lopullinen. Ihmisen digitaalinen tietoisuus voidaan ladata aina uuteen kehoon - mikäli siihen on varaa. Ihmiskehot ovat kauppatavaraa, ja niillä tehdään häikäilemätöntä bisnestä.

Miljardööri Laurens Bancroft palkkaa entisen huippusotilaan Takeshi Kovacsin selvittämään Bancroftin omaa kuolemaa, jonka poliisi on julistanut itsemurhaksi. Kovacs törmää salaliittoon, jonka lonkerot ulottuvat läpimädän yhteiskunnan jokaiseen kolkkaan.*
Loistavaa tykitystä scifin ystäville! Tässä kirjassa on vauhtia, vaarallisia tilanteita, romantiikkaa, yllätyksiä ja kiintoisia hahmoja. Maailma on mielenkiintoinen ja jännittävä, sen pyörteisiin on helppo upota ja historiaan rakastua. Erittäin suositeltava!

Muuntohiili vie lukijan kauas tulevaisuuteen. Maailma ja maailmat ovat muuttuneet moneen kertaan ja avaruuden siirtokunnat ovat varmasti todella erilaisia kuin tuntemamme nykyisyys. Kirjan tapahtumat kuitenkin sijoittuvat muuttuneeseen Maahan. Vuosisatoja eri vartaloissa elävät ihmiset ovat arkipäivää, samoin kuin tietoisuuden säilyttäminen varastossa jos ei ole varaa heti uuteen vartaloon, sukkaan. On korruptiota, salamurhaajia, pordelleja, huumekauppaa… Maailman meno on melkoisen villiä. Maan tulevaisuus on kiinnostava, raaka ja kaikin puolin ehkä jopa mahdollinen. Ainakin sen voi kuvitella olevan mahdollinen ja tosi.

Kirjan päähenkilöt ja monet sivuhenkilöistä on rakennettu hyvin. Heissä on persoonallisuutta ja he jaksavat kiinnostaa ja yllättää. Kovacsin menneisyydestä väläytellään kiintoisia maistiaisia, jotka saavat lukijan haluamaan lisää. Ja koko idea parannelluista kehoista ja kehon vaihdoista on lumoava. Miten paljon toisia voikaan huijata vaihtamalla kehoa? Melkoisesti. Jos on riittävän hyvä ja riittävän rikas.

Myös Muuntohiilen juoni on taidolla rakennettu. Alkutilanne vaikuttaa melkoisen simppeliltä, mutta varsin nopeasti kaikki mutkistuu ja mutkistuu, kunnes ollaan jo todella syvissä vesissä. Palapeli rakentuu vähitellen ja osoittautuu monitahoisemmaksi kuin mitä olisi odottanut. Kaikkia mahdollisuuksia ei voi mitenkään arvata, joten lukija saa olla koko ajan tarkkana ja koettaa pysyä kyydissä.

Tykkäsin. Tykkäsin. Tykkäsin! Suosittelen erittäin lämpimästi sekä scifin että dekkareiden ystäville. Tässä on onnistuttu yhdistämään nämä kaksi toisiinsa loistavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti