maanantai 24. lokakuuta 2022

C. J. Tudor: Liitu-ukko

 

Alkuteos: The Chalk Man (2018)

Kääntäjä: Raimo Salminen

Lukija: Aku Laitinen

Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)

Kesto: 9h 43min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510435526

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: ^^b


*Vuoden pelottavin romaani

Vangitseva trilleri lapsuudenleikistä, joka menee vaarallisesti pieleen. Liitu-ukon yllätyskäänteet tyrmistyttävät taitavinta ja tottuneintakin lukijaa.

On vuosi 1986. Eddie ja hänen kaverinsa ovat kaksitoistavuotiaita. Liitu-ukot ovat heidän salainen koodinsa: he jättävät toisilleen viesteinä pieniä liitu-ukkopiirroksia, joiden merkityksen vai he tietävät. Mutta sitten salaperäinen liitymies johdattaa heidät suoraan paikalle missä silvottu ruumis lojuu – eikä mikään enää ole ennallaan.

30 vuotta myöhemmin ystävykset saavat kirjeen, joka sisältää ainoastaan kuvan liitu-ukosta. Sitten yksi heistä kuolee.

Eddie oivaltaa, että kykenee pelastamaan nahkansa vain selvittämällä, mitä kauan sitten todella tapahtui.

Englantilainen C. J. Tudor toimi vuosia copywriterina, tv-juontajana, ääninäyttelijänä ja koiranulkoiluttajana. Nyt hän on valtavan innoissaan voidessaan kirjoittaa kokopäiväisesti eikä varsinaisesti kaipaa rämpimistä koirien perässä kuraisilla pelloilla. Liitu-ukko on C. J. Tudorin kohuttu esikoisromaani, jonka oikeudet on myyty 40 maahan. Hän asuu Nottinghamissa kumppaninsa ja pienen tyttärensä kanssa.*


Tarinassa eletään parilla eri aikatasolla. Toisessa eletään nykyaikaa, jossa aikuiseksi varttunut Eddie ja tämän erilleen joutuneet toverit joutuvat yllättäen kohtaamaan menneisyyden jäljet. Toisessa taas eletään tuota kesää, johon liittyvät liitu-ukot ja monet varsin ikävät tapahtumat... Kerronta vaihtelee näiden kahden ajan välillä, paljastaen vähä vähältä menneisyyden muistoja ja nykyisyyden yllätyksiä.

Kerronnan vaihtelu toimii. Eddie etenee menneisyydessä hyvin ja johdonmukaisesti. Kertoen tapahtumia siinä järjestyksessä kuin ne sattuivat ja mitä hän itse sai selville. Nykyisyys taas etenee sitä mukaa kuin mitä asiat nyt tapahtuvat. Välillä syttyy lamppu ja välillä ei.

Pienen kaupungin ennakkoluulot ja 80-luvun lopun henki välittyvät kivasti tarinasta. Se on hyvin kerrottu ja henkilöhahmot ja heidän välisensä jännitteet ovat kiintoisia. Tähän tarinaan uppoutuu ja lopussa ainakin minä yllätyin. Ihan näin villiä päätöstä en olisi odottanut.

Laitinen lukee hyvin ja elävästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti