sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Risto Isomäki: Herääminen

 

Alkuteos: Herääminen (2000)

Lukija: Antti Rämänen

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 7h 46min

Kustantaja: Tammi

ISBN: 9789523514317

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^


*Eletään vuotta 2038. Ilmaston lämpeneminen on riistäytymässä käsistä ja Suomi tuskailee helleaallon kourissa. Pohjoisella havumetsävyöhykkeellä riehuu metsäpaloja. Merenpohjan metaanijääesiintymät alkavat sulaa.

Suomalaisen tutkijan Kauko Korhosen mielestä AIDS-epidemia ei käyttäydy kuten luonnollisen epidemian pitäisi. Saksalainen tähtitieteilijä väittää löytäneensä Kuun pinnalta jalanjälkiä, jotka eivät ole ihmisten jättämiä. Siperialaisen pikkukaupungin asukkaat menehtyvät oudosti yhdessä yössä. Vähän myöhemmin venäläiset tutkijat tekevät salaperäisen löydön jäämeren pohjalta.

Maailman poliittiset johtajat joutuvat harkitsemaan epätoivoisia toimenpiteitä katastrofin torjumiseksi. Riittävätkö omat voimat vai tarvitaanko ulkopuolista väliintuloa?*


Kirjan lopussa on Isomäelle tyypilliseen tapaan pieni osuus, jossa hän kertoo kirjan faktoista. Kuten aina, se on paikoitellen melkoisen kylmäävää luettavaa/kuunneltavaa. Etenkin se, että hän on "ennustanut" näitä asioita jo pitemmän aikaa sitten ja ne ovat nyt tapahtumassa. Ainakin osa.

Herääminen on erikoinen teos. Se leikittelee ilmastonmuutoksen mukanaan tuomilla ongelmilla. Mutta samalla myös esittää varsin villin ajatuksen siitä, että emme todellakaan olisi yksin. Että meitä vahdittaisiin. Miten? Ja mistä? Ratkaisu on jokseenkin yllättävä ja sai ainakin minut "putoamaan". En olisi nähnyt tätä ratkaisua mahdolliseksi. Siinä mielessä siis yllätyin.

Kiintoisaa faktan ja fiktion yhdistämistä. Hyviä pohdintoja, joista aikalailla kaikki voisi uskoa tosiksi. Osa onkin. Isomäen heikoin kohta on edelleen hahmojen yksiulotteisuus. He eivät oikein jaksa kiinnostaa.

Rämänen oli lukijana uusi tuttavuus. Ihan kuunneltavan oloinen tapaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti