perjantai 21. lokakuuta 2022

Robert Bloch: Psycho

 

Alkuteos: Psycho (1959)

Kääntäjä: Kirsti Jaantila

Ilmestymisaika: 1971 (ko.painos)

Sivumäärä: 228

Kustantaja: Gummerus

Muoto: Nid.

Peukku: ^^b


*Mieleenpainuva lukuelämys. Juoni on erikoinen ja vetävä. Murhaaja piilotettu taitavasti. Hermoja kihelmöidää piinaa ja pelkoa. Iltalampun alla yksin lukiessa vaatii rohkeutta. Lukija säilyy kuitenkin hengissä, sen lupaan. Turhaan ei jännityksen mestari Hitchcock valinnut Psychoa kuuluisimman filminsä pohjaksi.*












Tykkäsin kovasti tästä. Olen leffan nähnyt joskus vuosia, vuosia sitten. Ehkä pitäisi se katsoa uudestaan. Muistelisin nimittäin, että oli kyllä aika erilainen kuin tämä kirja.

Pidän siitä, miten kerronta vaihtelee. Kuinka välillä seurataan Normania ja välillä Maryä, välillä Samia. Jännite säilyy hyvin, eikä asioiden todellisia laitoja oikein pysty arvaamaan mitenkään näistä vaihdoksista huolimatta. Kiinnostus säilyy yllä ja yllätyksiä on tarjolla.

Jos nyt jostain voisin sanoa, niin on tämän kyseisen painoksen kieli. Suomennos kun on aika vanha ja siitä syystä jotkut sanat ja käytetyt virkkeet/ilmaisut voivat tuntua nykylukijasta vanhentuneilta. Tämä on kuitenkin vain pieni miinus, eikä lopulta haittaa kokonaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti