lauantai 29. elokuuta 2015

Agatha Christie: Norsun muisti

Alkuteos: Elephants Can Remember (1972)
Suomentaja: Anna-Liisa Laine
Ilmestymisaika: 1973 (ko.painos)
Sivumäärä: 216
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-00-05748-7
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: 32. Hercule Poirot -dekkari
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2015: Kirjoittaja oli yli 65-vuotias kun kirja julkaistiin (40/50)


*Aina vain Agatha - 82 ikävuotta, 82 kirjaa! Norsun muisti on hänen uusimpansa, kirjoitettu vuonna 1972. Aiheena on toistakymmentä vuotta sitten tapahtunut murhenäytelmä, ikääntyneen, sopuisan avioparin kaksoisitsemurhaksi julistettu kuolema. - Miksi he tekivät sen? Salainen suhdeko jommallakummalla, vai loivatko vanhat synnit varjonsa? Asia tulee ajankohtaiseksi kun eräs vastenmielinen, komenteleva naisihminen haluaa välttämättä tietää kumpi suoritti surmatyön, kenraali vai rouva Ravenscroft. Ihme ja kumma miksi asia häntä kiinnostaa, siitäkin huolimatta, että hänen rakas poikansa aikoo naida kuolleen avioparin tyttären.


Dekkarikirjailija Ariadne Oliver ryhtyy tutkimuksiin vastahakoisesti mutta on vauhtiin päästyään nokkelampi ja vireämpi kuin aikoihin. Hänen osansa tässä jutussa on “norsujen metsästäminen”, hyvämuististen henkilöiden etsiminen ja haastatteleminen. Perimmäisten salaisuuksien jäljille pääsee kuitenkin vasta Hercule Poirot johtolankoinaan muun muassa pureva koira ja neljä peruukkia.*


Todella koukuttava Poirot-kirja! Itse napsin tämän parissa illassa. Olisi mennyt yhdessäkin, jos ei olisi pitänyt aamulla herätä töihin…


Kirjan tapahtumat vuorottelevat rouva Oliverin ja Poirotin välillä. Kumpaisellekin annetaan tilaa olla ja hengittää, kumpainenkin poimii vihjeitä lukijalle ja toisilleen. Enemmän kuitenkin ehkä rouva Oliver tällä kertaa. Poirot vain yhdistää langat hänen puolestaan. Itse todella nautin näiden vihjeiden metsästämisestä. Tällä kertaa ne jopa sattuivat silmään suhteellisen helposti. Ja osan lopun paljastuksista todella pystyi päättelemään! Toki jotkut asiat selvisivät vasta lopussa, eikä niitä lukijan olisikaan ollut helppo saada selville.

Vauhdikkaasti ja sympaattisesti kirjoitettu dekkari, johon pääsee helposti mukaan. Dame Agathan kokemuksen ja taidon huomaa läpi koko kirjan. Taattua Poirot-laatua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti