perjantai 21. elokuuta 2015

Pierre Christin: Metsästysretki

Alkuteos: Partie de chasse (1983)
Suomentaja: Nike Parland ja Ulrika Enckell
Kuvittaja: Enki Bilal
Ilmestymisaika: 1989 (ko.painos)
Sivumäärä: 84
Kustantaja: Tammi
ISBN: 951-30-8991-6
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b


*Yhdeksän miestä tapaa metsästysretkellä Puolassa, yhdeksän tärkeää puoluemiestä itäblokin eri maista. He ovat tunteneet toisensa jo kauan, kaikkein kauimmin Vasili Aleksandrovitš Tševtšenkon, entisen KGB:n johtajan, joka on ohjaillut heidän kotimaidensa kohtaloita siitä lähtien kun ne muuttuivat sosialistisiksi. He kaikki ovat olleet riippuvaisia Tševtšenkon päätöksistä, häntä he saavat kiittää asemastaan ja jopa hengestään. Nyt he tapaavat jälleen - ja metsästys voi alkaa…


Viiltävän tarkasti Metsästysretki porautuu sosialistimaiden tilanteeseen, siihen mihin niiden suhteet perustuvat, siihen mikä niitä kenties odottaa.*


Jatkan selvästi nyt Bilalin tyylin innoittamana. Tosin tällä kertaa hän toiminut albumin kuvittajana ja teksti on toisen käsialaa. Se ei kuitenkaan haittaa. Nimittäin yhteistyö tuntuu toimineen oikein hyvin. Teksti ja kuvitus tukevat toisiaan.


Metsästysretki on selkeästi poliittisempi ja suoremmin kantaa ottavampi kuin mitä Bilalin omat albumit, mikä on varmaankin tekstistä huolehtineen Christininin ansiota. Hahmoille ollaan annettu reippaasti luonnetta ja menneisyyttä, heillä on selkeä historia ja omat mielipiteet, joita he eivät epäröi tuoda esiin. Vaikka joskus se ei ehkä kannattaisikaan… Juoni todella politikoinnista huolimatta pitää otteessaan. Tosin lopun ja retken tarkoituksen ehkä arvaa hieman liian helposti.


Se, että suurin osa albumin hahmoista on vanhempia herroja, sopii Bilalin tyyliin loistavasti. Hänen karun kaunis tyylinsä pääsee oikeuksiinsa vanhoja, elämän kuluttamia ihmisiä kuvatessa. Ja luvassa on jälleen kaunista taiturointia maisemien kohdalla. Väritys on myös hoidettu erinomaisesti.


Vaikka albumin valmistumisesta on kulunut jo varsin pitkä tovi ja Euroopan tilanteet ovat muuttuneet, on Metsästysretki silti omalla tavallaan ajankohtainen. Se herättää esiin vanhat ajat, joiden piirteitä saatamme hyvin nähdä nykypäivässä.

Hyvää ja laadukasta sarjakuvaa. Pidän kyllä oikein kovasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti