keskiviikko 26. elokuuta 2015

Nikolai Gogol: Kuolleet sielut

Alkuteos: Мёртвые души (1842)
Suomentaja: Samuli Suomalainen
Lukija: Mika Piispa
Ilmestymisaika: (ko.painos)
Kesto: 1 CD, 10h 6min
Kustantaja: Osuuskunta Kuolleet sielut
ISBN: 978-952-5771-21-3
Muoto: Äänikirja
Peukku: q^^


*Kuolleet sielut on Gogolin pääteos ja kirjallisuuden klassikko. Kuolleet sielut kertoo salaperäisen päähenkilön Tšitšikovin ostosmatkoista ja niistä koituvista tapahtumista. Tšitšikov osti matkoillaan maanomistajilta kuolleita sieluja eli kuolleita maaorjia, joita ei ole vielä poistettu henkikirjoitusluettelosta.*


Kuolleet sielut oli jokseenkin tylsän oloinen. Toisinaan tuntui, että tapahtuu paljonkin, mutta sitten oikeastaan ei tapahtunutkaan juuri mitään. Ihmiset vain puhuvat ja puhuvat ja kauppaa käydään… Toisaalta perivenäläinen henki kyllä välittyy kirjasta ja sen hahmoista hyvin läpi. Joten toisaalta en ihmettele kirjan hidasta etenemistä ja tietyn tyylistä tapahtumattomuutta, jossa siitäkin huolimatta tapahtuu jotain. Venäläisissä klassikoissa on se oma tyylinsä, joka ei aina aivan aukea lukijalle. Tai kuuntelijalle.


Mika Piispa tekee vakuuttavan suorituksen lukijana. Hänen ääntään on miellyttävä kuunnella ja se on persoonallinen. Korvia ei ollenkaan ärsytä.

Se, mikä itseäni tässä äänikirjassa ärsytti, on kirjan tauotus ja sullominen vain yhteen levyyn. Ääniraidat ovat melko pitkiä ja niiden välissä on isohkot tauot. Se toisaalta helpottaa raidan vaihtumisen huomaamista, toisaalta taas hivenen katkaisee kokemusta. Näin pitkä kirja olisi kannattanut jakaa useampaan levyyn. Nyt raitoja on yli 100. Aikamoista naputtelua cd-soittimella kuunneltaessa ja oikeaa raitaa etsiessä. Parikin levyä lisää, niin oikean kohdan etsiminen olisi huomattavasti mukavampaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti