tiistai 4. elokuuta 2015

Kathleen Winsor: Aina vain Amber

Alkuteos: Forever Amber (1944)
Suomentaja: Olavi Salas
Ilmestymisaika: 1987 (ko.painos)
Sivumäärä: 670
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 951-20-2925-1
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2015: Kirjaston henkilökunnan suosittelema  (37/50)


*Tässä tulee lumoava maailmankuulu romanssi joka on hurmannut miljoonat lukijat yli kolmen vuosikymmen ajan - henkeäsalpaava tarina naisen päättäväisyydestä, kuninkaan tulisesta intohimosta, heidän rohkean eroottisesta suhteestaan ja kaiken voittavasta rakkaudesta.


Hurmaava Amber nousi maalaiskylästä Lontoon katuojien kautta restauraatioajan Englannin tavoitelluimmaksi kaunottareksi. Yksi aviomies käytti häntä hyväkseen, mutta kaksi seuraavaa hän saattoi hautaan ja neljännestä hän teki aisankantajan yhdessä kuninkaan kanssa. Kaikki miehet halusivat hänet, hänestä käytiin kaksintaisteluja ja häneen tuhlattiin timantteja, mutta kaikki oli turhaa, sillä Amber oli jo tehnyt valintansa.*


Tämmöistä kirjaa minulle suositteli Lumon kirjaston työntekijä. Hänellä oli vielä hauska tarina kirjan taakse. Itse oli joskus aikoinaan kesätöissä seurannut kun hänen työkaverinsa oli kyseistä kirjaa lueskellut ja olipa sitten itse päätynyt nappaamaan kirjan lukuun. Kyseinen teos löytyy nyt hänen omastakin hyllystään. Minulle hän suositteli kirjaa “kesätyöntekijän taukolukemisena”, josta voisi siis tulla eräänlainen perinne. Kiitokset tästä suosituksesta!


Vaikka kyseessä on lähes 700-sivuinen opus, ei se tunnu siltä. Teksti on todella helppolukuista ja kevyttä. Tapahtumat etenevät vauhdilla ja tapahtumiahan riittää. Pitkäksi aikaa ei pysähdytä hautomaan samoja asioita vaan juonittelut ja tilanteet muuttuvat alinomaan. Liittoja ja sopimuksia solmitaan puolin ja toisin. Pitkästymään ei siis todellakaan ehdi!


Pientä päänvaivaa lukijalle voinee aiheuttaa hovin etiketti, sen arvonimet ja lukuisat henkilöhahmot. Saman hahmon nimi kun saattaa hieman vaihdella tilanteiden mukaan. Etenkin jos hänen arvoasemansa hovissa muuttuu. Kaikeksi onneksi kovin radikaaleja muutoksia ei ole monia, niin nimissä ja hahmoissa kestää kyllä perässä.


Juonellisesti ja ideallisesti teos ei ole mitenkään maata mullistava. Uskomattoman kaunis nainen nousee kuin tyhjästä vaikeuksien kautta rikkauksiin. Mukavaa lisää kuitenkin antaa se, että kaikesta ihanuudestaan huolimatta Amber ei koskaan todella saa aivan kaikkea mitä haluaa vaikka melko lähelle pääseekin. Hänellä on riittävästi haastajia ja kilpailijoita, jotta kaikki pysyy mielenkiintoisena.


Itse Amber on henkilöhahmona kaksijakoinen. Toisaalta hän on ylevä sankaritar, toisaalta lähes kiukutteleva pikkuprinsessa. Omat mielipiteeni hänestä vaihtelivat melkoisesti lukiessa. Välillä pidin hänestä, välillä taas inhosin. Loppua kohden eräällä lailla kunnioitin häntä mutta samalla halveksin häntä eräiden hänen toimiensa takia. Tunnemyrskyä on siis tarjolla myös lukijalle!

Kevyttä ja nopealukuista viihdettä olisi tässä tarjolla hyvä paketti. Sopii erinomaisesti kesälukemiseksi tai todelliseen irtiottoon arjesta. Myös historian ystäville voi tätä suositella, sen verran kuitenkin mukana ajan kuvausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti