torstai 6. elokuuta 2015

Hella Wuolijoki: Niskavuoren Heta

Alkuteos: Niskavuoren Heta (1950)
Pääosissa: Heidi Herala, Martti Suosalo, Jani Volanen, Liisa Mustonen, Sari Mällinen, Kai Lehtinen, Sara Paavolainen ja Risto Kaskilahti
Ilmestymisaika: 2003 (ko.painos)
Kesto: 2 CDtä, 86 min
Kustantaja: Yleisradio
ISBN: 6416415665323
Muoto: äänikirja, kuunnelma
Sarjamerkintä: Niskavuori-sarja
Peukku: ^^b


*Rakkaudessa pettyneen Niskavuoren ylpeän tyttären ainoana tavoitteena on tehdä sulhasensa Akustin talosta Niskavuoren veroinen kartano. Ketään ei kutsuta kylään ennen kuin komea kartano on vihdoin valmis. Kiltti ja ahkera Akusti ei koskaan saa tukea vaimoltaan, onhan Akusti entinen renki ja siksi Hetaa alempiarvoinen. Vasta miehen kuolema saa Hetan tajuamaan, että elämä on kulkenut ohi huomaamatta.


Hella Wuolijoen Niskavuori-draama jatkuu kronologisesti sarjan toisella näytelmällä: Niskavuoren nuoren emännän kiinnostavin sivuhenkilö on nyt nostettu pääosaan. Niskavuoren Heta on myös Niskavuori-kronikan eniten esitetty näytelmä suomalaisissa teattereissa.*


Radioteatteri jatkaa upeaa suoritustaan tässä sarjan “toisessa” osassa. Roolitukset on tehty hyvin ja huolella ja näyttelijät panostavat suorituksiinsa. Ajan kulumisen pystyy kuulemaan heidän äänistään. Se on oikein hyvä juttu. Tunnetta ja taitoa!


Niskavuoren Heta on hyvä kuuntelukokemus. Tarinana se ei itselleni ole niin tuttu kuin Niskavuoren nuori emäntä. Siksi olinkin positiivisesti yllättynyt siitä, miten ehyen kuvan tästä kuunnelmasta sai. Ohjauksen ja sovituksen tehnyt Laura Ruohonen on tehnyt todella hyvää työtä. Hänen on onnistunut valita jälleen olennainen, joka tuo hyvin esiin hahmojen persoonat ja heidän välisensä jännitteet. Jälleen tapahtumissa elää mukana ja kaiken sen katkeruuden pystyy miltei tuntemaan.

Mainiota kuunneltavaa. Kannattaa tutustua, jos ei näytelmiä tai elokuvasovituksia ole nähnyt. Tai siitäkin huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti