sunnuntai 2. elokuuta 2015

Hella Wuolijoki: Niskavuoren nuori emäntä

Alkuteos: Niskavuoren nuori emäntä (1940)
Pääosissa: Kai Lehtinen, Sari Mällinen, Jouko Klemettilä, Heidi Herala ja Sara Paavolainen
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Kesto: 2 CDtä, 82 min
Kustantaja: Yleisradio
ISBN: 6416415665316
Muoto: äänikirja, kuunnelma
Sarjamerkintä: Niskavuori-sarja
Peukku: ^^b

*Loviisa on Niskavuoren komean Juhanin nuorikko, mutta herkkä ja rakastunut tyttö saa pian huomata, että hänet on naitu vain rahojen takia: samaan aikaan Juhanilla on epätoivoinen rakkaussuhde Malviina-piikaan. Ylpeys ja pettymys saavat kiltin Loviisan kovettumaan ja ottamaan vastuun kartanon hoidosta harteilleen.


Niskavuori-sarja on yksi väkevimpiä suomalaisia sukutronikoita, ja sen osat toimivat hyvin myös itsenäisinä draamoina. Hella Wuolijoen näytelmälle uskollisessa Radioteatterin kuunnelmassa tarinaa seurataan erityisesti Loviisan kautta. Kun heikko mies on tunteittensa vietävissä, pitää vahva nainen talon pystyssä, tuli mitä tuli.*


Jatkan tutustumista suomalaisen kirjallisuuden klassikoihin äänikirjojen muodossa. Seuraavaksi kohteekseni valitsin Hella Wuolijoen kuuluisan Niskavuori-sarjan. Valitettavasti näytelmiä ei äänikirjoina löydy, mutta kuunnelmina sentään suurinosa. Helpottaakseni omaa elämääni, päätin kuunnella kuunnelmat tapahtumien aikajärjestyksessä, en näytelmien ilmestymisjärjestyksessä.


Tietysti olen joskus aikoinaan katsonut elokuvana Niskavuoren nuoren emännän ja muistan siitä jotain. Silti ja siitä huolimatta tämä kuunnelma pysäytti. Se on hyvin koottu ja toteutettu. Näyttelijät panevat parastaan ja heidän suorituksissaan on tunnetta. Tarinassa elää mukana heidän ansiostaan todella hyvin. Kuuntelu on nautittavaa.


Pienenä miinuksena kuuntelun miellyttävyydelle mainitsisin kuitenkin aina osien alussa ja lopussa olevat listat näyttelijöistä ja muista äänitteen valmistukseen osallistuneista. Ymmärrän, että niiden kuuluu olla siinä, jotta kunnia tulee niille keille se kuuluu. Ja onhan kuuntelua miellyttävä vaikka tauottaa näiden osien kautta. Kolme osaa, kolme kuuntelu kertaa. Itse kuitenkin kuuntelin koko kuunnelman yhteen putkeen, jolloin toistuvuus lähinnä ärsytti.

Tarinana Niskavuoren nuori emäntä on riipaisevan kaunis. Ei ihme, että se on jäänyt ihmisten sydämiin ja mieliin. Tähän on poimittu hyvin kaikki olennainen näytelmästä ja langat pysyvät hyvin käsissä. Kuunnelma on upea kunnianosoitus tälle maineikkaalle näytelmälle ja antaa hyvän kuvan varsinaisesta teoksesta. Jos siis ei painettuun versioon jaksa tarttua, niin kuunnelma ainakin on tutustumisen arvoinen. Mainiota viihdettä vaikka automatkalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti