keskiviikko 12. elokuuta 2015

Hella Wuolijoki: Niskavuoren naiset

Alkuteos: Niskavuoren naiset (1933)
Pääosissa: Raili Tiensuu, Petteri Sallinen, Tiina Pirhonen, Elina Hurme, Taisto Reimaluoto, Kristiina Halttu, Kalevi Kahra, Saara Pakkasvirta, Seppo Maijala ja Tuula Nyman
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Kesto: 1 CD, 58 min
Kustantaja: Yleisradio
ISBN: 6416415665330
Muoto: äänikirja, kuunnelma
Sarjamerkintä: Niskavuori-sarja
Peukku: ^^b


*Niskavuoren Aarne ja kylän uuden kouluneidin, Ilonan, välille syttyy intohimoinen rakkaus, siitäkin huolimatta, että miehellä on jo vaimo, lapset ja ennen kaikkea - Niskavuori. Salaisuuden paljastuessa skandaali muuttaa monen niskavuorelaisen elämän. Draama kärjistyy koulun johtokunnan kuulusteluun, jossa selvitetään, kenen ovat ne miehen jäljet ja suksen jäljet, jotka johtavat öisin kauniin opettajattaren asuntoon.


Niskavuoren naiset oli Hella Wuolijoen ensimmäinen Niskavuori-draama, vaikka se onkin kronologisesti sarjan kolmas osa. Näytelmän suosio Suomessa ja ulkomailla kannusti näytelmäkirjailijaa jatkamaan draaman tapahtumia sekä eteenpäin että takautuvasti. Niskavuoren naiset onkin eniten ulkomailla tulkittu suomalainen näytelmä.*


Tämä Niskavuori-draama oli minulle ennestään tuntematon. Aikaisempien osien perustella kuitenkin luotan siihen, että sovittaja on tehnyt työnsä hyvin ja sovitus on uskollinen alkuperäistekstille.


En enhä alussa pitänyt tästä osasta kovinkaan paljoa. Kuunnelman alussa on nimittäin hieman ylinäyttelemistä, joka onneksi tasoittuu tarinan edetessä. Eikä tuota ylinäyttelemistä ole kuin yhden näyttelijän kohdalla… Muut - ja tämä yksikin myöhemmin - tekevät vakuuttavaa ja hyvää työtä. Kuunnelma on hyvin toteutettu ja viihdyttävä. Se on myös hyvän mittainen, eivätkä turhan usein toistuvat aloitus ja lopetus pätkät häiritse. Niitä kun on vain alussa ja lopussa.

Hieman tarinasta. Kummallista, miten kovasti poika muistuttaa isäänsä ja itse hakkailee toisia naisia. Ja miten naiset aina joutuvat taipumaan. Tässä osassa tulee jotenkin enemmän sellainen tuntu, että vaikka pääosassa koettavatkin olla miehet, on todellisuudessa valta itse Niskavuoren talolla ja juurikin sen naisilla, joissa on sen vahvuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti