torstai 20. elokuuta 2015

Hella Wuolijoki: Niskavuoren leipä

Alkuteos: Niskavuoren leipä (1938)
Pääosissa: Raili Tiensuu, Tiina Pirhonen, Petteri Sallinen, Elina Hurme, Taisto Reimaluoto ja Pekka Huotari
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Kesto: 1 CD, 57 min
Kustantaja: Yleisradio
ISBN: 6416415665347
Muoto: äänikirja, kuunnelma
Sarjamerkintä: Niskavuori-sarja
Peukku: ^^b


*Viisi vuotta on kulunut siitä, kun Niskavuoren Aarne jätti perheensä ja kotinsa ja muutti Ilonan kanssa Helsinkiin. Viiteen vuoteen maalleen kaipaava isäntä ei ole pitänyt mitään yhteyttä niskavuorelaisiin. Kunnes eräänä päivänä vanhaemäntä ilmestyy poikansa oven taakse Niskavuoren viljasta leivottu leipä kädessään. Vieläkö vuosien takainen katkera välirikko voidaan sovittaa?


Tämä Niskavuoren naisten jatko-osa päättää Radioteatterin neliosaisen kuunnelmasarjan. Kiitetyssä kuunnelmasarjassa tulkinnan perusta on tekstin suhde nykyaikaan.*

Tämäkään osa Niskavuori-sarjaa ei ollut itselleni entuudestaan tuttu. Joten jälleen joudun luottamaan siihen, että sovitus on uskollinen alkuperäistekstille.


Näyttelijät tekevät jälleen vakuuttavaa työtä. Kuunnelma on ilo korvalle ja sovitus on mielestäni sopivan mittainen. Sen jaksaa helposti kuunnella yhdeltä istumalta. Nyt kuitenkin tapahtumat hyppivät enemmän kuin aikaisemmissa osissa ja vaikka kokonaisuus onkin selkeä, tuntuu, että enemmän saisi irti jos lukisi näytelmän tai vaikka katsoisi elokuvat. Ainakin henkilöhahmojen välisistä suhteista saisi silloin paremman kuvan. Nyt ne jäävät melko pintapuolisiksi itse kuunnelman keskittyessä tärkeimpiin tapahtumiin.

Pidin kyllä koko kuunnelma sarjasta. Se antaa mielestäni hyvän kuvan tähän suomalaiseen mahtidraamaan. Jos Niskavuoren-tarina ei ole ennestään tuttu, niin näistä kuunnelmista on miellyttävä ja helppo aloittaa tutustuminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti