torstai 5. marraskuuta 2015

Agatha Christie: Kohtalokas viikonloppu

Alkuteos: The Hollow (1946)
Suomentaja: Annikki Setälä
Ilmestymisaika: (ko.painos)
Sivumäärä: 262
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-01285-8
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: 21. Hercule Poirot -kirja
Peukku: ^^b


*Kuka tahansa olisi voinut olla murhaaja siitä seurueesta, joka oli tullut viettämään viikonloppua Hollowiin, Lucy ja Henry Angkatellin kartanoon. Mutta kenellä olisi ollut syytä vihata tohtori John Christowia? Hänen vaimonsa palvoi miestään, Henrietta, tunnettu kuvanveistäjä, rakasti häntä, sukulaiset pitivät hänestä. Silti tohtori Christow murhataan ja Hercule Poirot joutuu kesken lomanviettonsa seuraamaan mysteerin selvittelyä yllätykselliseen loppuratkaisuun saakka.*


Olenko sanonut, että Christie on yksi lempikirjailijoistani? Entä sitä, että Poirot on aivan mahtava hahmo? Uskoisin, että kuka hyvänsä on voinut nämä kaksi asiaa päätellä lukemieni kirjojen perusteella. Ja toistan nämä samat asiat yhä uudelleen ja uudelleen, kunnes kaikki Hercule Poirot -kirjat on luettu.


Kohtalokkaassa viikonlopussa Poirot ei ole niin keskeisessä asemassa kuin yleensä. Tapahtumia seurataan enemmän Angkatellin perheenjäsenten ja vieraiden kautta ja tapahtumat kerrotaan ulkopuolisen kertojan silmin. Näin lukija ei pääse ihan liian lähelle ketään. Se on kuitenkin vain hyvä asia. Tarkkailtavaa kun on aivan riittämiin näinkin.


Christie kuljettaa totuttuun tyyliinsä tarinaa rauhallisesti ja verkkaisesti. Minnekään ei ole kiire ja ruokailujakin ehditään mainiosti pohtia. Kaiken tämän sinällään merkityksettömän joukkoon on kuitenkin piilotettu jälleen kerran erittäin taitavasti kaikki tämän mysteerin avaimet. Aivan kaikkea ei kerrota suoraan, mutta sen kaiken pystyy päättelemään. Ainakin jos osaa yhdistää ihmisten kertomat palaset toisiinsa.


Tunnelmaltaan kirja on leppoisa ja rauhallinen. Hahmoista välittää tai ainakin heihin osaa suhtautua erilailla. Toisista pitää, toisista ei niinkään ja joitakin miltei säälii. Ja Poirotistahan ei voi olla pitämättä.

Taattua ja turvallista Christietä. Jos kaipaa hyvää dekkaria, niin tässä on jälleen yksi erittäin loistava vaihtoehto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti