sunnuntai 29. marraskuuta 2015

R. A. Salvatore: Valoa kohti

Alkuteos: Sojourn (1991)
Suomentaja: Mika Renvall
Ilmestymisaika: 2001 (ko.painos)
Sivumäärä: 328
Kustantaja: Jalava
ISBN: 951-887-077-2
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Musta haltia -trilogia #3 / Forgotten Realms -kirja
Peukku: ^^b
Huom: Forgotten Realms -sarjan lukeminen kannattaa aloittaa tästä trilogiasta.


*Uumenenalan armottomien syvyyksien yläpuolella Drizzt Do’Urden kamppailee selviytyäkseen hengissä Torilin pinnan ankarissa olosuhteissa. Nuori drow vaeltaa läpi maailman, joka on kokonaan erilainen kuin hänen omansa. Samalla hänen on paettava menneisyytensä varjoja. Hän alkaa ymmärtää uutta kotimaataan ja sen asukkaita, mutta harva maanpinnan asukas haluaa ymmärtää häntä.*

Koko Musta haltia -trilogiaa vaivaa se, että sinällään vähäiseen sivumäärään on sullottu vuosikymmeniä ja lukuisia tapahtumia. Vasta tämän kolmannen osa lopussa selviää, että niin todella on tarkoituskin. Nämä kolme kirjaa nimittäin ovat Drizztin itsensä kertomus omasta tarinastaan ja matkastaan maan pinnalle niiltä osin, mitä hän itse on valmis kertomaan. Näin ollen herää tietenkin kysymys siitä, mitä kaikkea hän jättääkään kertomatta? Tämä tiivistetyn kerronnan ajatus olisi kannattanut tuoda esille jo ensimmäisen kirjan alussa, niin lukija olisi selvinnyt vähän helpommalla.


Trilogian kolmannessa osassa Drizzt joutuu kohtaamaan maan pinnan haasteet. Vuodenaikojen vaihtelut, eläinten ja ihmisten epäluulot… Matkallaan hän kohtaa niin hyviä kuin pahojakin olentoja ja joutuu taistelemaan paikastaan olla. Lisäksi hän joutuu tekemään matkan sisimpäänsä ja tutkailemaan omaa sydäntään. Onneksi tälle matkalle hän saa viisaan opastajan ja ystävän.


Kannattaa ottaa huomioon se, että osa tässäkin kirjassa esiintyvistä paikannimistä on myöhemmin suomennettu. Tässä kirjassa (kuin koko trilogiassa) osa nimistä esiintyy vielä englanninkielisessä ulkoasussaan, esimerkkinä Waterdeep, joka myöhemmin on suomennettu Syvävedeksi. Kaikeksi onneksi nimet on helppo yhdistää toisiinsa.

Ylipäätään on hienoa saada selvyyttä siihen, miten ja miksi Drizzt oikein päätyikään mannunvartijaksi ja Jäätuulen laaksoon. Tämä trilogia todella antaa vastauksia, mutta samalla myös herättää kysymyksiä. Ennen kaikkea se viihdyttää. Miekka ja magia tyylisen fantasian ystävien kannattaa ehdottomasti tutustua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti