lauantai 31. elokuuta 2019

Isaac Asimov: Säätiö

Alkuteos: Foundation (1951)
Kääntäjä: Tuulikki Lahti
Ilmestymisaika: 2009 (ko.painos)
Sivumäärä: 336
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-35984-6
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Säätiö #1
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 16, 18, 28, 35 ja 50
Lukulistalta: 41


*Trantorin keisarikunta, 12 000 vuoden ikäisen Imperiumin hallintokeskus ja ihmisrodun ydin, on rappeutunut jo vuosisatojen ajan. Psykohistorioitsija Hari Seldonin ennustuksen mukaan Trantor tulee tuhoutumaan täydellisesti seuraavien viidensadan vuoden kuluessa, mitä seuraa kymmeniätuhansia vuosia kestävä hajaannuksen pimeä aikakausi. Seldonilla on kuitenkin valmis projekti, jolla kärsimyksen aika voidaan lyhentää tuhanteen vuoteen. Hän perustaa Linnunradan äärimmäiselle laidalle Säätiön, jonka tarkoituksena on vaalia tietämyksen liekkiä kaoottisina aikoina ja säilöä loistokauden saavutukset tulevaisuutta varten…


Säätiö-trilogian ensimmäinen osa.*




Säätiö on jaettu pienempiin osiin, joissa kussakin käsitellään yhtä jaksoa tässä mystisessä ajassa, jossa Linnunradan Imperiumi on vähitellen painunut unohduksiin tietämyksensä kanssa. Se kertoo Säätiön perustamisesta ja sen ensimmäisistä vuosista, suuresta suunnitelmasta, joka Seldonilla oli ja kuinka kaikki vähitellen lähtee pyörimään omalla painollaan eteenpäin. Vaan meneekö kaikki sittenkään kuin suunniteltua? Onko Seldon onnistunut laskemaan kaiken oikein?


Kirjan maailma on mielikuvituksekas. Avaruuden maailma on täynnä ihmeitä, kummallisia aseita, jännittäviä juttuja, joita ei heti tule ajatelleeksi. Politikoinnilla on merkittävä osa niin Säätiön kuin avaruuden maailmojenkin kohtaloissa. Kirjan kerronta on jännittävä ja vauhdikas. Vaikka tapahtumat ja politikoinnit ovat monimutkaisia, on ne kyetty esittämään niin, että vähän hitaampikin pysyy kärryillä. Tai ainakaan ne eivät häiritse lukukokemusta.

Säätiön maailmankaikkeus on hyvin rakennettu ja kiinnostava. Ei mikään ihme, että tämä kirja kuuluu tieteiskirjallisuuden klassikoihin.

perjantai 30. elokuuta 2019

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla 2

Alkuteos: Täällä Pohjantähden alla 2 (1960)
Lukija: Veikko Sinisalo
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Kesto: 24 CD-äänilevyä
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-33332-7
Muoto: äänikirja, DC
Sarjamerkintä: Täällä Pohjantähden alla #2
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 18, 35 ja 50
Lukulistalta: 40

*Väinö Linnan suurteos Täällä Pohjantähden alla on piirtynyt suomalaisten muistiin lähihistorian näkemyksellisenä kuvauksena. Sen sivuilla syrjäinen hämäläiskylä elää alkuvoimaista, maanläheistä elämäänsä kansamme suurina murroskausina. Varttuneempi lukijapolvi tuntee katselevansa silmästä silmään omiakin kokemuksiaan, nuoremmille avautuu ennen tuntemattomia näkymiä kansakunnan kulkemalta tieltä. Teoksen toisessa osassa saavuttaa torppareiden tragedia huippunsa. Tapahtumien vyöry lähtee liikkeelle ensimmäisen maailmansodan puhkeamisesta ja päättyy marraskuussa 1919. Keskeisenä aiheena on kansalaissota, johon Pentinkulman asukkaat temmataan arkiaskareistaan.*



Linnan klassikon toinen osa ei napannut minuun niin hyvin kuin ensimmäinen. Koko teos tuntui olevan jakautunut kahtia. Ensimmäinen puolikas eteni tuskastuttavan hitaasti kohti lähestyvää sotaa. Pieni Pentinkulma tuntui ratkovan enemmän omia pulmiaan kuin olevan osallisena suuremmista asioista. Sitten iski kansalaissota päälle… Äkkiä miehet lähtivätkin sotimaan, punaiset ja valkoiset olivat totta tosissaan ja väkeä alkoi kaatumaan. Tämä jälkimmäinen puolisko olikin sitten melkoisen hirveää kuunneltavaa. Minua ahdisti kuunnella millaisia tuomioita valkoiset jakoivat punaisille ja millaiset olot punaisilla oli vankileireillä. Unohtamatta tietenkään perheiden oloja kotona. Pelko rakkaiden kohtalosta ja surut ja riemut tuomioiden langetessa olivat melkoisen riipaisevia.


Linna on osannut kuvata ihmismielen laidasta laitaan. Tästä kirjasta löytyy iloa, surua, rakkautta, vihaa… Sekä tietenkin toivoa ja kostonhimoa. En voi suositella tätä hyvän mielen kirjana, sen verran ahdistava kokemus itselleni oli. Kannattaa ottaa jotain positiivisempaa ja iloisempaa lukukaveriksi. Historiasta kiinnostuneille tässä on melkoinen paketti.

torstai 29. elokuuta 2019

Jean-Yves Ferri & Didier Conrad: Kilpa-ajo halki Italian

Alkuteos: Astérix et la transitalique (2017)
Kääntäjä: Mirka Ulanto
Kuvittaja: Didier Condrad
Teksti: Jean-Yves Ferri
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 48
Kustantaja: Egmont Kustannus
ISBN: 978-952-233-998-0
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Asterix #37
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 16, 18, 23 ja 47










Ferri ja Conrad jatkavat vakuuttavasti Asterixin parissa. Kuvitus on vauhdikasta ja dynaamista ja tarinan juoni hauska. Kukapa ei nauttisi siitä, että kaksikko kilpailee rooman mahtia vastaan? Tässä vauhdikkaassa kilpailussa on mukana myös muiden rooman alistamien kansojen edustajia omine erikoisuuksineen. Sekä tietysti konnia laittamassa kapuloita kilpavaunujen rattaisiin (hehe). Osa vitseistä on jälleen suunnattu selvästi enemmän aikuiseen makuun, mikä ehkä lienee paikallaan sillä itseni lailla monet sarjan fanit lienevät jo varttuneempia. Silti pidän edelleen Asterixeja kaiken ikäisille sopivana luettavana.

keskiviikko 28. elokuuta 2019

Philippe Dupuy: Haunted

Alkuteos: Hanté (2006)
Kääntäjä: Helge Dascher
Ilmestymisaika: 2008 (ko.painos)
Sivumäärä: 204
Kustantaja: Drawn & Quarterly
ISBN: 978-1-897299-5
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 16, 18, 29 ja 36


*A jogging Depuy runs around and sometimes through the stories of the misfit characters that haunt him: a self-amputating dog, a Left Bank artist in search of emptiness, an art-collecting duck, Lucha Libre wrestlers, and a group of single guys at the watering hole imagined as the anthropomorphic “Forest Friends.” Heart pumping, gaze turned inward, the ground occasionally giving way beneath his feet, this alter ego concludes that sometimes you need to cross the line to figure out where it is.*




Mustavalkoinen sarjakuva, jonka tyyli on todella yksinkertainen ja “simppeli”. Ohut viiva, joka toisinaan on moninkertainen, saa lukijan (tai ainakin minut) ajattelemaan, että itse pystyisi helposti samaan ellei jopa parempaan. Karu tyyli tukee hyvin sarjakuvan ajatuksia: mies juoksemassa ja vajoamassa omaan sisäiseen maailmaansa. Hän näkee unia juostessaan. Ja unissaan ja juostessaan hän pohtii omia sisäisiä ongelmiaan, kohtaa itsensä.


Karu ja yksinkertainen, mutta silti jollain oudolla tavalla ajatuksia herättävä sarjakuva. Pienen miinuksen annan epäselvästä fontista/tekstauksesta.

tiistai 27. elokuuta 2019

Pierre Lemaitre: Alex

Alkuteos: Alex (2011)
Kääntäjä: Sirkka Aulanko
Lukija: Markus Niemi
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Kesto: 12h 9min
Kustantaja: Minerva
ISBN: 978952312715
Muoto: äänikirja, MP3
Sarjamerkintä: Verhoeven #2
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 11, 15 ja 18
Hyllynlämmittäjä: 36

*Alex, 35-vuotias viettelevän kaunis nainen, kidnapataan ja ripustetaan ahtaaseen häkkiin sullottuna riippumaan tyhjän varastorakennuksen katosta. Hänet jätetään kitumaan kuoliaaksi ahneiden rottien odottaessa uhrin viimeisten voimien hiipumista.

Sieppauksesta vihjeen saanut poliisi on avuton. Lunnaita ei pyydetä, uhria ei tunneta, johtolankoja ei ole. Kun poliisi lopulta löytää kiduttajan piilopaikan, on tyttö kadonnut. Eikä kukaan tunnu tietävän kuka hän on.

Poliisi on koko ajan askelen jäljessä, kun sieppaajaltaan karannut Alex toteuttaa omaa suunnitelmaansa, jossa anteeksiannolla ei ole sijaa. Poliisipäällikkö Camille Verhoeven saa panna peliin kaikki vaistonsa ja intuitionsa selvittääkseen nuoren naisen todellisen identiteetin. Mitä pidemmälle tutkimukset edistyvät, sitä synkempänä piirtyy Alexin menneisyys - ja tulevaisuus.*



Alex on Verhoeven-sarjan toinen kirja, joten jos ei halua mahdollisia spoilereita sarjan ensimmäisestä kirjasta, kannattaa Irène lukea ensin.

Kirjassa seurataan tapahtumia Alexin itsensä ja häntä etsivien poliisien näkökulmista. Kerronta ja tilanteet muuttuvat ja vähitellen itse kustakin paljastuu enemmän ja enemmän asioita. Osa hyviä, osa pahoja, osa järkyttäviä. Lukijalle selviää, ettei kaikki olekaan niin yksioikoista ja selvää kuin mitä aluksi on saattanut kuvitella. Tapahtumien takaa löytyy synkkiä ja kaukaisia asioita, jotka kantavat hedelmää vuosikymmenien jälkeen…

Henkilöhahmot on suunniteltu hyvin ja kiinnostavasti. Heidän välisensä suhteet ja toimensa ovat kiinnostavia ja kirjan juoni mielenkiintoinen. Julmaan maailmaan on helppo uppoutua ja siellä viihtyä.

Lukijana Niemi on kuunneltava. Hänen ääntään jaksaa kuunnella ja hän lukee tasaisesti ja varmasti. Vierasperäiset nimet hän ilmeisesti pyrkii ääntämään kuten ne kuuluisi ääntää. Tässä tapauksessa se ei minun kohdallani toimi. Ranskalaiset nimet kuulostavat hassuilta ja ainakin alkuun minun oli hankala yhdistää nimiä hahmoihin ja muistaa kuka oli kukin. Ehkä itse lukiessa olisi henkilöhahmoista päässyt nopeammin perille.

maanantai 26. elokuuta 2019

Stuart MacBride: Flesh House

Alkuteos: Flesh House (2008)
Ilmestymisaika: 2008 (ko.painos)
Sivumäärä: 484
Kustantaja: HarperCollinsPublishers
ISBN: 9780007419425
Muoto: e-kirja (Kindle)
Sarjamerkintä: Logan McRae #4
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 15, 16, 18, 35, 36 ja 40
Hyllynlämmittäjä: 35
Lukulistalta: 39


*Panic grips The Granite City as DS Logan McRae heads up a manhunt for ‘The Flesher’ - one of the UK’s most notorious serial killers.


When an offshore container turns up at Aberdeen Harbour full of human meat, it kicks off the largest manhunt in the Granite City’s history.


Twenty years ago ‘The Flesher’ was butchering people all over the UK - turning victims into oven-ready joints - until Grampian’s finest put him away. But eleven years later he was out on appeal. Now he’s missing and people are dying again.


When members of the original investigation start to disappear, Detective Sergeant Logan McRae realizes the case might not be as clear cut as everyone thinks…


Twenty years of secrets and lies are being dragged into the light. And the only thing that’s certain is Aberdeen will never be the same again.*




MacBride osaa ottaa lukijansa. Hän on kehittänyt juonen, joka hyytää ja yllättää. Tällä kertaa Logan metsästää tovereineen sarjamurhaajaa, joka tekee paluun useiden vuosien jälkeen. Tämä murhaaja leikkii teurastajaa: hän nylkee uhrinsa, pilkkoo heidät pieniksi paloiksi ja syöttää valitsemalleen kumppanille. Jottei ovelan sarjamurhaajan kiinni saaminen olisi liian helppoa, pyörii poliisien jaloissa BBC:lle dokumenttia tekevä toimittaja… Ja tietysti sopassa on mukana ihmissuhteita: Renniellä on omat naiskuvionsa, Loganin ja Jackien suhde on kriisissä ja poliisilaitoksella tuntuu kuohuvan muutenkin stressaavassa tilanteessa.

Flesh House on jännittävä, julma ja raaka jännäri. Se leikkii ihmismielen pimeillä sopukoilla ja koukuttaa lukijan. Aihe on sellainen, ettei se sovi herkimmille lukijoille. Muille suosittelen tätä skottikirjailijaa edelleen todella lämpimästi!

sunnuntai 25. elokuuta 2019

Jean-Yves Ferri & Didier Conrad: Asterix ja Caesarin papyrus

Alkuteos: Le papyrus de César (2015)
Kääntäjä: Outi Walli
Kuvittaja: Didier Conrad
Teksti: Jean-Yves Ferri
Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)
Sivumäärä: 48
Kustantaja: Egmont
ISBN: 978-952-233-870-9
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Asterix #36
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 16, 18, 30, 35 ja 47











Uusien kirjoittajien toinen Asterix-seikkailu, joka jatkaa hyvältä vaikuttavalla linjalla. Se on vauhdikas, napakka ja siinä on tuttuja elemettejä: huumoria ja löytylettäviä roomalaisia. Osa vitseistä on selvästi suunnattu aikuisempaan makuun, mutta hupia löytynee varmasti myös nuoremmille lukijoille. Sarjakuvan juoni on napattu nykypäivän ongelmista. Ceasar julkaisee kirjan, josta salataan osa. Onneksi valpas “lehdistö” koettaa hoitaa osansa ja paljastaa tämän salaisuuden koko kansan tietoisuuteen. Entä miten voittamattomat gallialaiset ystävämme liittyvät tähän kaikkeen?

lauantai 24. elokuuta 2019

Agatha Christie: Kellot

Alkuteos: The Clocks (1963)
Kääntäjä: Pauli A. Kopperi
Ilmestymisaika: 1985 (ko.painos)
Sivumäärä: 279
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-12959-3
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Hercule Poirot #29
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 12, 18 ja 35
Lukulistalta: 38


*Mielikuvituksellinen juttu! Sokea nainen, kuollut mies ja neljä merkillistä kelloa, jotka kaikki ovat pysähtyneet näyttämään samaa aikaa - kolmetoista minuuttia yli neljä. Kuka on tuonut kellot sokean naisen olohuoneeseen? - Kysymyksessä täytyy olla hyvin yksinkertainen rikos, koska se näyttää niin monimutkaiselta, toteaa mestarisalapoliisi Hercule Poirot ja panee harmaat aivosolunsa toimimaan.*




Tässä Poirot-kirjassa salapoliisi itse esiintyy varsin vähän. Suurin osa kirjasta on kerrontaa nuoren Colinin kautta tai sitten seuraillaan poliisin Hartcastlea. Oli miten oli, tämä tapaus on varsin pulmallinen ja haastava - ainakin heille, jotka sitä koettavat selvittää. Sen sijaan Poirotille se ei ole mikään mahdottomuus. Kunhan vain kaikki tosiasiat ovat hänen tiedossaan.


Vetävästi kirjoitettu ja hyvin etenevä dekkari. Tämän parissa viihtyi oikein mainiosti. Tunnelma on kohdillaan ja turhat koukerot poissa.

perjantai 23. elokuuta 2019

Helmet lukuhaaste 2019 - sarjakuvilla

Kuulun siihen ihmisryhmään, joka lukee vähän sarjakuvia. Tästä syystä päätin kokeilla, kuinka hyvin onnistuisin saamaan haasteen täyteen pelkästään sarjakuvilla. Joissain kohdin tämä vaati haastekohtien luovaa ja soveltavaa tulkintaa, mutta jotenkin onnistuin jotain sopivaa kuhunkin kohtaan löytämään.

Tarkoituksena oli penkoa kirjaston sarjakuvahyllyjä haastekohdat mielessä. Sivuun lueskelin lapsuuden nostalgiat mielessä Tinttejä, Asterixeja, Lucky Lukeja ja Pikoa ja Fantasiota. Mukaan sattuikin lopulta paljon uutta ja jännittävää, sekä myös jokunen vanha lemppari.

Sarjakuvahyllyjen penkominen jatkuu kyllä varmasti tästä eteenpäinkin!


Haasteeseen sattuneet sarjakuvat:


1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot = Morris & Goscinny: Arkajalka
2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä = Goscinny & Uderzo: Asterix ja kultainen sirppi
3. Kirja sellaisesta kirjallisuuden lajista, jota et yleensä lue = Pertti Jarla: Fingerpori
4. Kirjailijan ainoa teos = Reino Mäkelä: Kynä
5. Kirja on ollut ehdolla kotimaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi = Tuomas Myllylä: Pakanat
6. Rakkausromaani = Timo Mäkelä: William Shakespearen Romeo & Julia Timo Mäkelän sarjakuvana
7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt = Florent Ruppert & Jérôme Mulot: Uhkapeliä
8. Kirja, jonka lukeminen kuuluu mielestäsi yleissivistykseen = Charles Dickens & Henry C. Kiefer: Great expectations
9. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja = Jay Fosgitt: Bodie Troll
10. Rodullistetun kirjailijan kirjoittama kirja = Marjane Satrapi: Persepolis
11. Kirja käsittelee naisen asemaa yhteiskunnassa = Sisaret 1918
12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan = Vivek J. Tiwary: Viides beatle
13. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja = Julia Vuori: Sika ja oikukas sieni
14. Kirjailijan sukunimi alkaa samalla kirjaimella kuin oma sukunimesi = Toni Karonen: Karim 1 : Ulkopuoliset
15. Kirjassa käsitellään jotain tabua = Chester Brown: Paying for it
16. Kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla = Jacques Tardi: Adele ja hirviö
17. Kirjassa on kaksoset = Jason Walz: Last pick
18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja = Joanna Rubin Dranger: Neiti Pelokas ja rakkaus
19. Et pidä kirjan nimestä = Aneurin Wright: Things to do in a retirement home trailer park
20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria = Samuli Paulaharju: Tunturien yöpuolta
21. Julkisuuden henkilön kirjoittama kirja = Samuel R. Delany & Mia Wolff: Bread & wine
22. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja = Petri Tolppanen: Sarasvatin hiekkaa
23. Kirjan nimessä on jokin maa = J. P. Stassen: Deogratias : A tale of Rwanda
24. Sokkona hyllystä valittu kirja = Jason: Almost silent
25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin = Benjamin: Remember
26. Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan = Mark Millar: Kingsman
27. Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava kirja = Grant Morrison: Klaus
28. Kirjan kannessa on kuu = Hérge: Tintti Kuun kamaralla
29. Kirjassa nähdään unia = J. A. Mäki: Kiskoja
30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema = Jason Shiga: Empire state
31. Kirjassa kuljetaan metrolla = Fábio Moon & Gabriel Bá: De:Tales : Stories from urban Brazil
32. Kirjan nimessä on ammatti = Mark Siegel: Sailor Twain
33. Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan = Metaphrog: The Little Mermaid
34. Kirjassa on usean kirjoittajan kirjoituksia = Si Spencer: Bodies
35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä = Satu Lusa: Kaunotar ja hirviöt
36. Kirjassa ollaan yksin = Julia Gfrörer: Black is the color
37. Pienkustantamon julkaisu = Tuuli Lukka: Saattaja
38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja = Guido Crepax: Valentina and the Magic Lantern
39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja = Juba: Vieläkin yhdessä
40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia = Juulia Jurvanen: Rakkauden pimennys
41. Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää = Jodorowsky & Ladrönn: The Sons of El Topo. Volume one, Cain
42. Kirjailijan nimi viehättää sinua = Malorie Blackman: Noughts & Crosses
43. Kirja seuraa lapsen kasvua aikuiseksi = Leland Myrick: Missouri Boy 
44. Kirja kertoo Berliinistä = Jason Lutes: Berliini. Ensimmäinen kirja : Kivikaupunki
45. Kirjan nimessä on kieltosana = Warren Ellis: No hero
46. Kirjassa on trans- tai muunsukupuolinen henkilö = Fabien Vehlman: IAN. 1, An Electric Monkey
47. Kirjassa on alle 100 sivua = Edith: Tom's Midnight Garden
48. Kirja kertoo kuulo- tai näkövammaisesta henkilöstä = Jari Peltonen: Kylmälän murhat. Sokea hieroja
49. Vuonna 2019 julkaistu kirja = Avi Heikkinen: Valotusaika
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja = Janne Kukkonen: Voro : kolmen kuninkaan aarre

Janne Kukkonen: Voro. 2, Tulikiven armeija


Alkuteos: Voro. 2, Tulikiven armeija (2019)
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Sivumäärä: 337
Kustantaja: Like
ISBN: 978-952-01-1860-0
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Voro #2
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 11, 16, 18, 27, 32, 35 ja 49


*Liljan seikkailut jatkuvat!


Rämäpäinen Lija ja hänen opettajansa Seamus päätyvät valtakunnan mahtavimpien tahojen törmäyspisteeseen jahdatessaan muinoin pirstoutunutta talismaania. Tarujen mukaan sen kantaja voi komentaa historian tuhovoimaisinta sotajoukkoa, myyttistä Tulikiven armeijaa, mutta voro ei suinkaan ole ainoa, joka tätä valtaa havittelee…*




Kukkosen tyyli piirtää on valloittava. Pidän hänen tussinkäytöstään ja sarjakuvan hahmot ovat persoonallisen näköisiä ja mieleenpainuvia. Maisemissa ja yksityiskohdissa silmä lepää. Kukkonen taitaa myös tarinankerronnan, sillä Liljan seikkailuista ei vauhtia ja jännittäviä tilanteita puutu. Tulikiven armeijan tarina nappaa lukijan mukaansa ja yllättää useammankin kerran. Sarjakuvan loppu jää suorastaan huutamaan jatkoa nyt ja heti.


Upea sarja. Omaperäinen ja kiinnostava. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen!

torstai 22. elokuuta 2019

Janne Kukkonen: Voro. 1, Kolmen kuninkaan aarre

Alkuteos: Voro : kolmen kuninkaan aarre (2016)
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Sivumäärä: 279
Kustantaja: Like
ISBN: 978-952-01-1319-3
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Voro #1
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 16, 18, 27, 28 ja 35


*Mestarivarkaan urasta haaveileva Lilja saa tilaisuuden todistaa taitonsa varkaiden killalle. Uhkarohkea ryöstökeikka kolistelee hereille vuosisatoja uinuneet voimat, ja pian Lilja on sotkeutunut unohdettujen jumalien ja kuolleiden kuninkaiden väliseen valtataisteluun.


Lepääkö koko maailman kohtalo pienen voron harteilla?*




Vauhdikas ja mukaansatempaava tarina hienolla kuvituksella!


Lilja on päähenkilönä rämäpäinen nuori voro, jolla on suuria suunnitelmia ja unelmia. Ja roimasti sekä hyvää että huonoa tuuria. Näin ainakin tässä seikkailussa, jossa juonitaan ja punotaan mystisiä lankoja toisiinsa minkä keretään. Kuka pettää ja kenet? Kuka puhuu totta ja kuka ei? Ketä Liljan kannattaa uskoa ja kehen luottaa? Jännitystä ja huumoria piisaa.


Sarjakuvan kuvitus on miellyttävää katseltavaa ja se on toteutettu hienosti mustavalkoisissa sävyissä. Oikein mainio luku- ja katselukokemus, johon on jatkoa tarjolla.

keskiviikko 21. elokuuta 2019

Avi Heikkinen: Valotusaika

Alkuteos: Valotusaika (2019)
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Sivumäärä: 221
Kustantaja: Pokuto
ISBN: 978-952-68644-9-5
Muoto: Sid
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 4, 16, 18, 29, 48 ja 49


*Rahaton lurjus, Jamo, saa käsiinsä kameran, jolla voi kuvata menneisyyttä. Jotta Jamo voisi antaa itselleen anteeksi menneet virheensä, ryhtyy hän kameran avulla etsimään kadonnutta nuorta naista. Apuna hänellä on pehmolelupossuun asennettu, elämäänsä tyytymätön keinoäly ja puolikuuro työkyvyttömyyseläkkeellä oleva ex-poliisi. Etsintä johtaa riitatointuisen kolmikon matkalle, joka muuttaa heidän elämänsä lopullisesti.


Valotusaika on mielen nyrjäyttävä scifi-seikkailu kaikille, jotka toivovat voivansa muuttaa menneisyyttä. Ainutlaatuinen sarjakuvateos on syntynyt aidoissa lokaatioissa kuvattuja valokuvia muokaten.*




Lapsuuteni Jyväskylässä viettäneenä oli jännittävä katsella tätä sarjakuvaa. Näkyisikö tuttuja paikkoja tai henkilöitä? Millaisia muistoja lukukokemus herättäisi? Muistoja nousi pintaan. Ja tuttujakin näkyi. Paikkojen tunnistaminen taas osoittautui paikoitellen vaikeaksi, sillä sarjakuvan tyylissä taustat on lähes poikkeuksetta jätetty “utuisemmiksi”.


Valotusajan toteutus on hieno. Jokainen ruutu on valokuvattu ensin ja sitten muokattu piirretyksi. Ihmisten kasvot ja heidän ilmeensä ovat tarkkoja. Muokkaus ei ole syönyt ilmeikkyyttä, vaikka piirteet ovat tietyllä tapaa pehmenneet ja muuttuneet epätodellisemmiksi. Rakennukset ja miljöö tulevat kauniisti esiin, vaikka esimerkiksi metsämaisemat ja pellot ovatkin yksityiskohdiltaan vähäisempiä. Tyylissä huomio keskittyykin enemmän olennaiseen.


Tarina on kiinnostava. Se kuoriutuu auki vähitellen ja syvenee sellaisiin ulottuvuuksiin, joita alussa ei osannut aavistaakaan. Se on jännittävä. Yllättävä. Ja jotenkin todellisen tuntuinen. Voisin hyvin kuvitella, että elämä voisi olla tuollaista. Itse ainakin voisin tykätä kamerasta, jolla näkee menneisyyteen. Joihinkin muistoihin voisi olla mukava palata.


Kauniisti toteutettu scifi sarjakuva. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen!