perjantai 2. joulukuuta 2022

Ayn Rand: Kun maailma järkkyi

 

Alkuteos: Atlas Shrugged (1957)

Kääntäjä: Jyrki Iivonen

Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)

Sivumäärä: 1538

Kustantaja: Minerva

ISBN: 9789523126718

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^



*Kun maailma järkkyi on yksi maailmankirjallisuuden luetuimmista ja laajimmista romaaneista.

Ayn Randin maailmankuulu dystopia sijoittuu epämääräiseen tulevaisuuteen, jota leimaa pysähtyneisyyden ja näköalattomuuden ilmapiiri. Koko amerikkalainen unelma uhkaa vaipua piittaamattomuuden suohon. Tätä lohdutonta todellisuutta vastaan nousee taistelemaan Taggart Transcontinental -rautatieyhtiön perijätär Dagny Taggart, joka haluaa pelastaa perheyrityksensä ja samalla perinteisen amerikkalaisen itsekunnioituksen.

Tehtävä ei ole helppo, sillä edes omasta perhe- ja ystäväpiiristä ei tunnu löytyvän ketään, joka olisi säilyttänyt lapsuuden ja nuoruuden ihanteensa. Onnekseen hän saa rinnalleen terästehtailija Henry Reardenin, joka on Dagnyn tavoin valmis uhmaamaan vallitsevaa yhteiskunnallista ilmapiiriä ja siihen perustuvia rakenteita. Alkaa uskomaton yhteinen matka, joka luotaa syvältä amerikkalaisia ja yleisinhimillisiä arvoja.*


Tässä on melkoinen järkäle, josta luultavasti ainakin yksi kolmasosa lähtisi heti pois, jos saman asian toistot otettaisiin pois ja turha saman asian vähän eri sanoin sanominen kitkettäisiin.

Kirja maalaa uskomattoman kuvan maailmasta, jossa ihmisen mieltä ja järkeä ei arvosteta. Tavallinen väki halutaan vain tuottamaan ja tottelemaan käskyjä. Kaikki keksinnöt halutaan kansallistaa yhteisen hyvän nimissä. Kullekin tarpeensa mukaan, ei enempää eikä vähempää. Mutta kuka määrittää tarpeen?

Maailma ja sen esittämät ajatukset ovat mielenkiintoisia. Ja edelleen ajankohtaisia. Muutama suuri hallitsee maailman taloutta, mutta korruptio ja politiikka rehottavat ja tekevät miltei kaiken mahdolliseksi. Tässä maailmassa nämä muutamat suuret ovat lähes epäinhimillisen oloisia äly-ihmisiä. Heillä on älyä ja kykyä ratkaista miltei millainen tilanne tahansa. Ja he kestävät lähes mitä tahansa.

Kirjassa sorrutaankin ehkä hieman tiettyjen ihmisten ihannointiin. Dagny, Hank, sekä nuoret fiksut miehet ovat kaikki älykkäitä, upean näköisiä ja tuntuvat onnistuvan aivan kaikessa. Lisäksi he tuntuvat olevan tunteiltaan muita ihmisiä ylempiä. Kuin vailla kykyä tuntea "normaaleja" tunteita. Tai sitten ainakin miehillä on melkoinen hyvä-veli-verkosto.

Kun maailma järkkyi on lukukokemuksena raskas. Toisaalta se kiinnostaa, toisaalta ihmisten pitkät monologit ja pitkät keskustelut ovat raskasta luettavaa. Samaa hoetaan toistuvasti ja monesti samassa puheessa sama asia esitetään pariinkin eri kertaan hieman eri sanoin. Joskus keskusteluissa on hankala pysyä perässä siinä, kuka sanoo ja mitä. Myös paikkojen vaihdot käyvät ilman selviä välejä. Ensin seurataan vaikkapa Dagnyä toimistossaan ja äkkiä Hank onkin jossain päin Coloradoa...

Raskas, mutta mielenkiintoinen. Vaatii kyllä jonkin verran sitoutumista ja keskittymistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti