torstai 15. joulukuuta 2022

Andreas Slätt: Kevinin kuolema

 

Alkuteos: Berättelsen om Kevinfallet: familjens egna ord om den stora rättsskandalen (2020)

Kääntäjä: Christine Thorel

Lukija: Ville Tiihonen

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 8h 57min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789523008755

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: ^^b


*Karmaiseva true crime -teos lapsuudesta väärän tuomion varjossa.

Millaista on kasvaa aikuiseksi, kun on viranomaisten mielestä tappanut parhaan leikkikaverinsa? Millaista on elää kaksi vuosikymmentä syytösten ja häpeän kanssa?

Ruotsin suurin oikeusskandaali alkoi kesäaamuna vuonna 1998, kun 4-vuotias Kevin löydettiin kuolleena pikkupaupungin ulkoilualueelta. Poliisin tutkimukset keskittyivät 5- ja 7-vuotiaisiin veljeksiin, jotka pian todettiin syyllisiksi. Meni kaksi vuosikymmentä, ennen kuin kohudokumentti puhdisti poikien maineen.

Kevinin kuolema kertoo kelvottomasta poliisityöstä, joukkohysteriasta ja sen seurauksista. Vaikka syytteet kumottiin, tavallista lapsuutta ei saa takaisin.*


Tämä tositarina menee tunteisiin. Se on kerrottu kauniisti ja lämpimässä hengessä. Sen aihe on kammottava, julma ja raaka. Silti se pitää sisällään uskomattoman määrän toivoa ja rakkautta.

Kirja kuvailee kauniisti näiden ihmisten tunteita ja ajatuksia. Samalla se esittelee tapahtumia asiallisesti ja suoraan. Faktoja se ei kaunistele, sillä ne ovat totuus, joka on sivuutettu pahimmissa tapauksissa aivan alusta alkaen. On järkyttävää, että tälläistä voi tapahtua. Kamalaa, että tästä ei ole edes kovin kauaa. Hirveää, että se on voinut tapahtua Ruotsin kaltaisessa oikeusvaltiossa.

Hieno kirja. En suosittele herkille.

Tiihonen lukee upeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti