tiistai 27. joulukuuta 2022

Frank Herbert: Dyyni

 

Alkuteos: Dune (1965 [kokonaan])

Kääntäjä: Anja Toivonen

Lukija: Ilkka Villi

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 26h 38min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510484203

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Dyyni #1

Peukku: ^^b


*Dyyni eli Arrakis on imperiumin planeetoista karuin. Kuitenkin siitä on taisteltu verisesti vuosisatojen ajan, sillä siellä kasvaa hiekkamatojen vartioima kallisarvoinen rohto. Dyynissä Arrakisin uusi valtias, Leto Atreides, saapuu perheineen aavikkoplaneetalle. Heitä vastassa ovat suvun vanhan vihollisen, tyranni Harkonnenin julmat juonet. Nuori Paul Atreides saa yllättävän liittolaisen fremen-aavikkokansasta ja kasvaa hiljalleen rooliin, josta vuosituhansia vanhat ennustukset kertovat.

Edelleen relevantti tieteisjättiläinen 60-luvulta tutkiskelee aikansa ilmiöitä: ympäristötuhoa, ihmisen potentiaalia, tietoisuuden laajentamista ja kolonialismin murtumista. Dyynin suomennos on julkaistu aiemmin kolmena niteenä: Dyyni, Muad’Dib ja Profeetta, ja on nyt saatavilla ensi kertaa kokonaisuutena.

Frank Herbert (1920-1986) oli tieteiskirjallisuuden suurimpia nimiä. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli mm. toimittajana, simpukansukeltajana, radioäänenä ja luovan kirjoittamisen opettajana. Hänen teemoihinsa lukeutuvat ympäristö, talous, politiikka ja valta. Hänen pääteoksenaan pidetään Dyyniä, joka on nähty valkokankaalla David Lynchin (1984) ja Dennis Villeveuven (2021) versioina.*


En ihmettele miksi tämä kirja on klassikko. Ja miksi se kiinnostaa aina vain uusia sukupolvia. Itse ainakin jäin tämän maailman ja tarinan valtaan.

Kirjan kerronta ei ole ehkä sitä kaikkein "parhainta". Se on suoraviivaista ja etenee nopeasti. Siinä vieraillaan useiden eri henkilöiden ajatuksissa ja äkkiä hypätäänkin heidän puhetoverinsa ajatuksiin. Se ei lopulta uppoudu ja tutustu kunnolla kehenkään, mutta kertoo monista henkilöistä mielenkiintoisia asioita. Lisäksi se olettaa, että maailma ja sen monet salaisuudet ovat tuttuja. Suurin osa tuleekin tutuiksi ajan mittaa, mutta aluksi maailmaan voi olla hivenen hankala päästä sisälle. Kun sinne pääsee, siihen ei voi olla ihastumatta ja rakastumatta.

Tarina etenee hyvin. Se pitää otteessaan, yllättää ja hämmästyttää. Se esittelee joukon kiintoisia henkilöitä ja monia jännittäviä paikkoja. Joissain kohdissa "supervoimat" ovat vähän yllättäviä ja voivat herättää kummastusta. Kuitenkin kokonaisuus on rakennettu niin, että aikalailla kaiken voi uskoa tai ainakin kuvitella uskovansa.

Kokonainen maailma täynnä salaisuuksia. Sitä tarjoaa Dyyni. Se on huikaiseva kokemus josta tuntuu löytyvän monia eri puolia. Siellä on rakkautta, petosta, katkeraa vihaa... Se on selviytymistaistelu ja kasvukertomus samassa paketissa.

Suosittelen!

Villi lukee ja tulkitsee tekstiä hienosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti