tiistai 13. joulukuuta 2022

Sara Stridsberg: Rakkauden Antarktis

 

Alkuteos: Kärlekens Antarktis (2018)

Kääntäjä: Outi Menna

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Sivumäärä: 179

Kustantaja: Tammi

ISBN: 9789520408404

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: q^^


*Laki ei ole kaikille sama.

Palkitun kirjailijan hurja ja runollinen romaani yhteiskuntaan syvälle juurtuneesta naisvihasta. Rakkauden Antarktis on myös koskettava kertomus pahuudesta, yksinäisyydestä ja äidinrakkaudesta.

Tarinaa kertoo Inni, prostituoitu ja narkomaani, jonka elämä päättyy julmalla tavalla kuusikossa järven rannalla. Kuolleen naisen perspektiivistä katsotaan maailmaa, jossa hänen lapsensa ja vanhempansa ja tietysti murhaaja jatkavat elämäänsä. Kuten Strindbergillä yleensä, tämänkin tarinan takana on todellinen tapahtuma, Ruotsin tunnetun paloittelumurha vuodelta 1984, jossa prostituoitu Catrine da Costan ruumiin osia löytyi Tukholman ulkopuolelta. Tunnusomaiseen tapaansa Stridsberg onnistuu kohottamaan todelliset, järkyttävät tapahtumat taiteeksi, joka käsittelee suuria teemoja – tällä kertaa naisvihaa, äitiyttä ja sukupolvien yli jatkuvaa syrjäytymisen ketjua.

Sara Stridsberg (s. 1972) kuuluu Ruotsin merkittävimpiin nykykirjailijoihin, ja hän on ollut Ruotsin Akatemian jäsen. Vuonna 2007 hän sai Unelmien tiedekunnasta (suom. 2018) Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon, ja hän on ollut useasti Augustus-palkintoehdokkaana. Hän on menestynyt myös näytelmäkirjailijana.*


Kirjan kieli on kaunista ja sitä lukee mielellään. Sen sijaan en oikein pitänyt kirjan rakenteesta. Se on liian rikkonainen. Välillä jo kuollut Inni kertoo lapsuudestaan, veljensä kuolemasta ja sen vaikutuksesta perheeseensä. Sitten hän kertoo siitä päivästä jona kuoli. Sitten äitinsä ja isänsä elämästä. Sitten lastensa elämästä aikana, jona hän on jo kuollut. Ja sitten omasta elämästään ja niistä tapahtumista, jotka johtivat hänen "tuhoonsa". Kaikki heitetään yhteen sopaksi, joka kiehuu ja porisee.

Tunnelma kirjassa on intensiivinen. Se ravistelee ja liikuttaa. Samalla se kuitenkin myös etoo. Se miten ihminen voi olla niin julma, raaka ja pinnallinen. Miten ihmiset eivät ymmärrä toisiaan ja miten joskus edes rakkaus ei riitä.

Erikoinen lukukokemus. Vaatii minusta sulattelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti