keskiviikko 7. joulukuuta 2022

David Eddings: Kohtalon täyttymys

 

Alkuteos: Enchanter’s End Game (1984)

Kääntäjä: Tarmo Haarala

Lukija: Mikko Toiviainen

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kesto: 19h 45min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511420781

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Belgarionin taru #5

Peukku: q^^


*Pyhä Aldurin Kivi on vallattu takaisin ja Garion kruunattu kuninkaaksi Riva Rautakouran perillisenä.

Ikivanha ennustus ei kuitenkaan ole vielä toteutunut: Garion tietää että lopullinen taistelu Pimeyden jumalaa vastaan on väistämätön, silloin ratkaistaan Kiven herruus ja maailmojen kohtalo. Niin on määrätty, mutta sisimmässään nuori kuningas tuntee kalvavan epäilyn: voiko ihminen voittaa kuolemattoman jumalan?

Kohtalon täyttymys on viides ja viimeinen osa Belgarionin tarua, loistavaa fantasiaeeposta, joka kertoo nuoren pojan seikkailujen tiestä maailmassa, jossa peri-inhimillinen ja yliluonnollinen elävät luontevasti rinnakkain.*


Sarjan päätösosa on hieman erilainen kuin aikaisemmat. Siinäkin toki ollaan liikkeellä ja matkalla, mutta sitäkin enemmän keskitytään taisteluun ja omalaiseensa politikointiin. Mukaan on saatu mahtumaan huumoria ja yllättäviä tilanteita. Mikä parasta, viimeinkin jotkut seikat ennustuksesta selviävät! Kerronnassa liikutaan hyvin paikasta toiseen ja monet hahmot pääsevät esille ihan uudella tavalla.

Pientä miinusta annan siitä, että aikalailla kaikki tärkeät henkilöhahmot on "pakko" parittaa keskenään, joten useampia "onnellisia loppuja" on tarjolla. Toinen miinus siitä, että itse odotin Garionin ja Torakin kohtaamisen olevan jotain todella suurta. Lopulta tämä odotettu kohtaaminen oli aika antikliimaksinen...

Lopussa ihan mukava pieni katsaus sodanjälkeiseen aikaan.

Lukijana Toiviainen on varma ja vakuuttava. Pidän hänen tyylistään.


Kokonaisuutena Belgarionin taru on eeppinen fantasiakertomus, jossa seurataan nuoren pojan kasvua odotusten mukaiseksi nuorukaiseksi. Mukana on huumoria, persoonallisia ja kiinnostavia hahmoja sekä paljon matkustamista. Maailma on yksityiskohtainen ja mielenkiintoinen. Fantasian klassikkoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti