keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Johannes Ekholm: Rakkaus niinku

 

Alkuteos: Rakkaus niinku (2016)

Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)

Sivumäärä: 290

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511305477

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Vikuroivassa esikoirsomaanissa nuori toimittaja etsii rakkautta nettimaailman naamioiden keskellä - tekijänä toinen teatteritapaus Kaspar Hauserin käsikirjoittajista.

Joona on menettänyt niin palstatilansa kuin luottotietonsa ja muuttanut isänsä luokse Kirkkonummelle. Ainoa hänelle merkityksellinen ihmiskontakti on mystinen Sadgirl, jonka kanssa hän käy nettikeskusteluja.

Kun kustantamo ehdottaa Joonalle romaanin kirjoittamista, hän päättää kostaa isälleen, joka on kohonnut omaelämäkerrallaan suomen Knausgårdiksi ja paljastanut kiusallisia asioita pojastaan. Joona alkaa kerätä materiaalia äänittämällä salaa keskustelujaan läheistensä kanssa.

Mikä on julkisuuden hinta, ja kuka sen maksaa?*
En pitänyt kirjasta. En ollenkaan. Se on sekava ja hyppivä ja minusta siinä ei oikein tuntunut olevan päätä eikä häntää.

Kirja koostuu puhelimella nauhoitettujen keskustelujen litteroinneista ja chat-keskustelujen toistosta. Nauhoitteissa höpötetään sekalaisista aiheista kuten työstä, perhearvoista, ryyppäämisestä ja niin edelleen. Chateissä taas puhutaan vaikkapa taiteesta tai rakkaudesta. Lähes jokaisen pätkän ongelma on se, että tulee sellainen olo kuin jotain pitäisi tietää jo entuudestaan. No, mehän tavallaan “salakuuntelemme” keskustelua tai luemme salaa viestejä. Jotain meiltä puuttuu. Se yhteinen historia. Tulee kiusaantunut ja ärtynyt olo.

Joona on persoonana ristiriitainen. Hän tuntuu olevan vihainen kaikeille ja kaikille. Ja koko ajan. Hän hermoaa ihan tyhjistä asioista ja käyttäytyy muutenkin kummasti. Hänestä ei saa otetta. Hän ja muut jäävät etäisiksi. Hänen uhonsa on ponnetonta ja turhaa. Ja lopussa kaikki jää kuitenkin kesken.

Sekava. Tylsä. Ärsyttävä. Näin ainakin minusta. Lisäksi lukukokemusta häiritsi se, että lukuformaatti ei oikein toiminut. Osa sivuista on muutettu väärin sähköiseen muotoon eikä skaalaus toimi. Tekstiä oli siis miltei mahdoton lukea kun se meni niin pieneksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti