perjantai 7. toukokuuta 2021

Siiri Enoranta: Kesämyrsky

 

Alkuteos: Kesämyrsky (2020)

Lukija: Usva Kärnä

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 6h 69min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510448618

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2021: 21. Kirja liittyy johonkin vuodenaikaan (38/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 4, 6, 7, 8, 19, 29, 36, 39, 45 ja 50

*Finlandia-voittajan viiltävä romaani viattomuuden lopusta

Petos, murha ja julmaa peliä rakkaudella. Ylellisiä kattokruunuja, kalliita lentureita, sellosonaatteja ja leivoksia. Kesämyrsky on tihenevää kehää kiertävä ruma arvoitus kiiltävässä kuoressa.

Andrew on katsellut koko kevään houkuttelevaa Josh Royta, joka johtaa eliittikoululaisten Nokisiipien jengiä. Sattuman oikusta Andrew pääsee viettämään kesäänsä Royn perheen loisteliaaseen kartanoon ja kurkistamaan maailmaan, johon hän ei kuulu.

Joshin sisko, hemmoteltu Penelope Roy, on joutunut todistamaan kaupunkia kuohuttanutta murhaa, ja koko Summersuttonin kartanon väki kulkee varpaillaan hänen takiaan. Mutta mitkä Penelopen totuuksista ovat valhetta?

Andrew’n lapsuuden viimeinen kesä Summersuttonissa on viattomuuden ja turmeluksen piirileikkiä, kimallukseen ja sokeriin upotettuja arvoituksia, jotka paljastuvat yksi toisensa jälkeen.

Siiri Enorannan edellinen romaani Tuhatkuolevan kirous (2018) voitti Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Enoranta on saanut teoksistaan myös Topelius-palkinnon ja kolme kertaa Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon.*
Kokonaisuutena Kesämyrsky on kohtalaisen viihdyttävä nuortenkirja. Siinä on monia aineksia, joista on helppo löytää jännitystä elämään. On jengien välistä kilpailua, kiellettyä rakkautta, perheenjäsenten välistä jännitettä ja sitten vielä murha. Lisätään tähän vielä ripaus luokkaerottelua, niin soppa on jo aika tiheä. Ehkä hieman liiankin. Minun makuuni juonessa on ehkä aavistuksen liian monta haaraa, jotka sitten lopulta kuin ihmeen kautta liittyvätkin toisiinsa. Erityisesti minua härsi kirjan jengi-asetelma ja se, millaisia sääntöjä siihen kuuluu. Kyseessä olevat lapset - anteeksi, nuoret - ovat kuitenkin vasta siinä 15- tai 16-vuotiaita…

Henkilögalleria on melko värikäs. Ikävä kyllä kirjan pojat Andrew ja Josh jäävät hieman pliisuiksi verrattuja Penelopeen, joka taas on aikalailla koko kirjan ajan melko raivostuttava. Moiselle hemmotellulle likalle tekisi mieli antaa korville. Ja pojat ansaitsisivat kyllä myös kurinpalautusta… Ei nyt rakkauden nimessä voi mennä kaikkea tekemään.

Vauhdikas juoni, erikoisia henkilöhahmoja ja kiinnostava maailma. Kokonaisuus toimii ja viihdyttää. Uskon, että monet nuoret lukijat viihtyvät Kesämyrskyn maailmassa.

Kärnä on hyvä ja osaava lukija, jota jaksaa kuunnella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti