keskiviikko 12. toukokuuta 2021

Toni Lahtinen: Norsunluukoira Rokka ja maalaispojan matka myrskyn silmään

 

Alkuteos: Norsunluukoira Rokka ja maalaispojan matka myrskyn silmään (2018)

Lukija: Aku Laitinen

Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)

Kesto: 8h 58min

Kustantaja: Tammi

ISBN: 9789520407056

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2021: 40. Kirjassa kerrotaan eläinten oikeuksista (41/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 1, 4, 5, 8, 17, 19, 20, 26, 27, 29, 33, 34, 37 ja 45 

*Team Rokan perustajan värikäs ja koskettava tarina.

Norsunluun salakuljettajien jahtaajana tunnetuksi tulleen Toni Lahtisen omakohtainen kertomus elämästä, jota on lapsesta lähtien ohjannut vahva halu kysyä, kyseenalaistaa ja ottaa kantaa, toisinaan hyvin ehdottomallakin tavalla.

Pyrkimys oikeudenmukaisuuteen on ollut Toni Lahtisen elämänohje siitäkin huolimatta, että teini-iän myrskyt olivat suistaa herkän nuorukaisen elämän sivuraiteelle. Aikuisuuden kynnyksellä alkoholista tuli lähes jokapäiväinen ystävä. Itsetuhoisten ajatusten lomassa Toni alkoi miettiä, kuinka voisi hyvittää läheisilleen aiheuttamansa vuosien pahan olon. Poliisin työ? Ensimmäinen ajatus sai kelvata. Mutta vain noin vuosikymmenen ajaksi, kun kutsumus eläinten auttamiseen alkoi tuntua yhä väkevämmin.

Lapsena Tonilla oli tapana pelastaa hyönteisiä, nyt hän lähti auttamaan koiria eri puolille maailmaa - jokaisella kokemuksella oli paikkansa matkalla Tansaniaan, jossa Toni päätyi Rokka-koiransa kanssa pelastamaan norsuja pahamaineisten rikollisten kynsistä ja törmäsi hengenvaaralliseen korruption maailmaan. Kotimaahan palattuaan maailmanmatkaaja kohtasi uudella tavalla kärjistyneen yhteiskunnallisen keskustelukulttuurin. Hyväntekijä vai natsi? Arvio norsunluusyndikaatteja käräyttäneestä Suomi-pojasta näytti vaihtelevan kovin paljon. Rokea työ eläinsuojelun hyväksi palkittiin kuitenkin kutsulla tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 2016.

Team Rokan perustaja ja toiminnanjohtaja Toni Lahtinen on työskennellyt uransa aikana lukuisissa erilaisissa turvallisuus- ja eläinsuojelualojen tehtävissä Suomessa ja maailmassa. Rauhanturvatehtävät Bosniassa, rikostutkijan tehtävät Suomessa sekä laajakirjoiset eläinsuojelutehtävät useissa Euroopan maissa, Thaimaassa, Australiassa ja Tansaniassa ovat tehneet Tonista kokeneen moniosaajan, jolla on kykyä ja halua tarttua rakentavasti eläinsuojelukentän muuttuviin haasteisiin.*
Rennosti ja rempseästi kerrottu elämäkerta miehestä ja hänen koirastaan. Toni kertoo rakkaudella koiristaan, joiden kanssa hän on taistellut norsunluunsalakuljettajia vastaan. Miehen elämä ei ole ollut helppoa. Vastassa ovat olleet nuorukaisen omat tyhmyydet että sitten myöhemmin maailman asettamat vastukset - korruptio ja byrokratian hienoudet. Haasteista ja hankaluudesta huolimatta mies koirineen on taistellut tietään eteenpäin. Kunnia heille.

Elämäkerta enetee nopealla vauhdilla keskittyen toimintaan. Missään vaiheessa ei jäädä vellomaan yhteen tilanteeseen liian pitkäksi aikaa. Tylsistymään ei ehdi. Välillä saa huokailla ihastuksesta, välillä ihmetyksestä. Joitain tapahtumia on hankala uskoa tosiksi. Vaikuttava tarina. Olisipa tuollaisia ihmisiä enemmän.

Lukijana Laitinen tekee upean työn. Hänen ääntään on ihana kuunnella. Se on persoonallinen ja herättää Tonin ja Rokan tarinan henkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti