keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Niillas Holmberg: Halla Helle

 

Alkuteos: Halla Helle (2021)

Lukija: Niillas Holmberg

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 15h 54min

Kustantaja: Gummerus

ISBN: 9789512423705

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2021: 33. Kirjassa opetetaan jokin taito (48/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 1, 4, 6, 7, 8, 29, 34, 37, 45 ja 49

*Palkitus saamelaisrunoilijan tenhoava esikoisromaani.

Papin poika Samu jättää etelän taakseen ja muuttaa Saamenmaalle. Merkillisen vahva voima vetää häntä Utsjoelle: Suomen puhutuin saamelainen Elle Hallala, taiteilijanimeltään Halla Helle.

Elle hylkää taiteen teon ja erakoituu tunturiin viettämään esi-isiensä mukaista elämää. Hän lähettää Samulle runomuotoon kirjoitettuja unia. Freud ja Jung apunaan Samu alkaa tulkita unia auttaakseen Elleä. Välittyykö tulkinnoista vain hänen oma halunsa saada Elle lähelleen, ja mitä toisen kulttuurista on omaksuttava ymmärtääkseen sen symboleja?

Yhteiskunnallinen Halla Helle on sykähdyttävä esikoisromaani. Se kuvaa viisaasti niin yksilön kuin yhteisönkin ristiriitoja.

“Miten ihmisen silmät voivatkin näyttää siltä kuin ne olisivat nähneet vuosisatojen kääntyilevän, kuin haavanlehdet etelätuulessa?”*Halla Helle on kirja, joka lumoaa ja kiehtoo. Sen maailmaan tuntuu vajoavan, mutta joissain kohdin havahduin pohtimaan, tapahtuuko kirjassa mitään. Vaikka todellisuudessa siinä tapahtuu kokoajan ja paljon. Se on kertomus elämästä ja oman itsensä ja oman identiteetin etsimisestä.

Kirjan kertojaääni on Samu, jonka kautta pohjoisen elämä ja saamelaisuus saavat “ulkopuolisen” katsauksen. Samu koettaa ymmärtää ja päästä osaksi pohjoista. Ja Elleä, taiteilijaa, joka koettaa löytää itsensä muuttuvassa maailmassa. Yksi keino tähän on taide, toinen unet. Kolmas elämäntapamuutos, joka ehkä kuitenkin on enemmänkin hätähuuto eksyneen nuoren naisen elämässä.

Kirja kertoo elävästi ja kauniisti elämästä, pohjoisesta ja pohjoisen kansan tavoista. Se raottaa verhoa, joka kiehtoo ja kutkuttaa. Samalla se myös pohtii merkityksellisiä asioita niin, että tästä maailmasta tietämätönkin oppii monia asioita. Ja ehkä herkiää ajattelemaan.

Holmberg kirjoittaa todella kauniisti. Kirjan kieli on ihanaa ja monesti runomaista, mikä ei ole ihme. Onhan herra kirjoittanut useita runokokoelmia. Mikä parasta, herra on myös todella hyvä lukija. Ääni on samettinen ja pehmeä, lisäksi siinä on väriä ja eloisuutta.

1 kommentti:

  1. Hieno esikoiskirja. Ihana kuulla, että kirjailija lukee itse teoksen.

    VastaaPoista