lauantai 29. toukokuuta 2021

Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys

 

Alkuteos: Pienen hauen pyydystys (2019)

Lukija: Anna Saksman

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 8h 27min

Kustantaja: Siltala

ISBN: 9789522347060

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2021: 50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä (50/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 4, 6, 8, 12, 21, 22, 29, 33, 34, 36 ja 45

*Elina Ylijaako palaa kotiseudulleen Itä-Lappiin saattamaan loppuun sen, mikä on pantu alulle vuosia sitten. Hän joutuu hyväksymään erakkomaisen äitinsä perinnön ja selvittämään suhdettaan lahjakkaaseen käsitetaiteilijaan. Lopulta hänelle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin kohdata niin ensirakkautensa kuin lampea vartioiva hirmuinen näkki.

Ylikonstaapeli Janatuinen on tullut pidättämään Elina Ylijaakon murhasta epäiltynä. Ennen epäillyn löytymistä hänen täytyy suoriutua onkireissusta peijoonin kanssa ja väkiyöstä - kuolleiden karnevaalista, josta kovaverisinkin noita ymmärtää pysyä erossa.

Jängillä vaeltaa tieteelle tuntemattomia olioita kuin ammoin käynnistettyjä koneita, joita kukaan ei osaa sammuttaa. Keittiöön murtautuu peikko, joka syö eilen tehdyn nakkikeiton. Vuosisatoja vanha riivaaja löytää uuden kodin kunnanjohtajasta. Ja lammessa keskellä suota asuu hauki, josta riippuu kaikki.

Pienen hauen pyydystys on kielellisesti virtuoosimainen romaani, yhtä aikaa rakkausdraama ja myyttinen fantasia, kansankomedia ja ympäristötuhoa edistävän elämäntapamme säälimätön kritiikki.*
Kuuntelin kirjan työtoverin suosituksesta. Itse en muuten välttämättä olisi siihen tarttunut. Nyt olen tyytyväinen, että tartuin.

Pienen hauen pyydystys on mukava ja kepeä kirja, jossa on mukavasti huumoria ja hauskoja tapahtumia. Siinä on myös oma vakavampi osansa, joka tyydyttää hyvin vakavamielisempiä lukijoita/kuuntelijoita. Näin ainakin uskoisin. Siinä on mukavasti uutta ja perinteistä ja sen kieli on monin paikoin varsin hersyvää. Itse ainakin nautin ihmisten puheenparresta ja siitä, miten paljon vanhoja asioita oli sujahtanut joukkoon maustamaan uusia. Lisäksi se on liikuttava kertomus välittämisestä.

Hauskoja ja erikoisia hahmoja sekä heidän välisiään suhteita. Kiintoisia henkiolentoja ja vanhoja loitsuperinteitä. Hienoa kielellistä leikittelyä. Sopivasti huumoria ja jännitystä. Hyvässä suhteessa sitä vakavuutta ja kepeyttä. Kokonaisuutena viihdyttävä ja hauska teos, jonka parissa viihtyy. Lukijana Saksman toimii tässä kirjassa oikein hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti