maanantai 4. heinäkuuta 2022

Daniel Silva: Englantilainen vakooja

 

Alkuteos: The English Spy (2015)

Kääntäjä: Virpi Kuusela

Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)

Sivumäärä: 273

Kustantaja: HarperCollins Nordic FI

ISBN: 9789150756265

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Gabriel Allon #15

Peukku: ^^b


*Englantilainen vakooja. Kohde on kuninkaallinen. Pelin nimi on kosto.

Etukannen aurinkotuolissa loikoili drinkki kädessään, virheetön iho auringossa kylpien, maailman kuuluisin nainen. Yhtä kantta alempana alkupaloja valmisteli mies, joka aikoi tappaa hänet.

Nainen on kuninkaallisen perheen merkittävä jäsen, kauneutensa ja hyväntekeväisyystyönsä vuoksi kansan rakastama, entisen aviomiehensä sekä tämän äidin, Englannin kuningattaren karsastama. Kun pommi räjähtää hänen huvijahdillaan hänen ollessaan lomalla, poliisi pyytää tappajan löytämiseksi apua yhdeltä mieheltä: legendaariselta vakoojalta Gabriel Allonilta.

Gabrielin kohde on Eamon Quinn, mestaripomminrakentaja, joka myy palvelujaan eniten tarjoavalle. Onneksi Gabrielin ei tarvitse lähteä jahtaamaan Quinniä yksin, vaan hänellä on rinnallaan Christopher Keller, ammattisalamurhaaja, joka tuntee Quinnin tappavan kädenjäljen liiankin hyvin. Gabriel ei tiedä jahtaavansa vanhaa vihollista, pahuuden liittoumaa, joka janoaa hänen kuolemaansa enemmän kuin mitään muuta.

Englantilaisessa vakoojassa liikutaan loistokkaalla Sait-Barthélemyn saarella, nuhruisilla Belfastin laitakaduilla ja Cornwallin kallioisilla rannoilla. Huimine käänteineen kirja pitää lukijansa otteessaan ensimmäisestä kohtauksesta ravistelevaan loppuun asti. Daniel Silva osoittaa jälleen kerran kuuluvansa maailman jännityskirjailijoiden parhaimmistoon.*


Pidin kirjasta. Se on toiminnallinen ja vauhdikas. Siinä on monia yllättäviä käänteitä ja jännitystä. Sen henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja koska tapahtumat sijoittuvat "omaan aikaamme", on jännittävää ja osittain pelottavaakin seurata tapahtumia. Faktoja on hienosti sijoitettu osaksi fiktiota. Tai fiktio osaksi faktoja. Kummin päin vain. Kunnon vakoojahenkeä nykypäivän maailmassa.

Se, mikä hieman risoo, on se, että tätä sarjaa on alettu suomentamaan keskeltä. Englantilainen vakooja on Gabriel Allonista kertovan sarjan 15 osa, joten kyseinen herra on seikkailut jo aika monessa tapauksessa ennen tätä. Moniin näihin aikaisempiin tapauksiin viitataan. Onneksi niitä myös hieman valotetaan, joten täysin pimennossa uusikaan lukija ei joudu olemaan. Minulle itselleni kokemus ei ollut niin paha kuin olisin voinut kuvitella. Halusin ja haluan lisätietoa. Haluan tietää menneet tapahtumat. Pitää katsoa onko se mahdollista vai ei. Onneksi Silvan kirjoitustyyli ja kirjan vauhdikkuus antavat (ainakin minun kohdallani) aika paljon anteeksi.

Mainion oloinen sarja sellaisille, jotka kaipaavat hyvää vakoojatarinaa, nopeita tapahtumia ja paikoitellen todella vaarallisia tilanteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti