lauantai 16. heinäkuuta 2022

Margaret Atwood: Viimeisenä pettää sydän

 

Alkuteos: The Heart Goes Last (2015)

Kääntäjä: Hilkka Pekkanen

Lukija: Liisa Pöntinen

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 13h 45min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511374169

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*The Handmaid’s Talen luoja näyttää lukijalle painajaismaisen lähitulevaisuuden. Mitä olisit valmis tekemään hyvinvointisi puolesta?

Kodittomat Stan ja Charmaine yrittävät epätoivoisesti pitää päänsä pinnalla keskellä taloudellista romahdusta. Elämä on jatkuvaa taistelua ja pelkoa. Kuin vastauksena rukouksiin Charmaine löytää ilmoituksen erikoisesta hankkeesta. Vapaaehtoiset osallistujat muuttavat asumaan suljettuun kaupunkiin. Kukaan ei ole työtön, ja kaikki saavat mukavan kodin joka toiseksi kuukaudeksi. Joka toinen vietetään vankilassa.

Aluksi uhraus ei vaikuta suurelta. Mutta sitten Stan ja Charmaine alkavat kehittää pakkomielteitä heidän kodissaan vuorokuukausin asuvasta pariskunnasta…*


Minulla kesti hetken päästä mukaan kirjaan. Lähinnä ehkä siksi että sen paremmin Stan kuin Charmainekaan ei oikein jaksanut kiinnostaa. He vaikuttivat niin tavallisilta ja tylsiltä. Ja ehdottoman huono-onnisilta. Mutta sitten alkaa tapahtua. Kun he lähtevät mukaan Positroniin ja alkavat elää vaihtoelämää. Sitten vasta juttu lähtee käyntiin. Äkkiä kumpaisestakin alkaa paljastua uusia asioita. Ja kuten arvata saattaa, ei kaikki suinkaan ole niin auvoista kuin mitä on annettu olettaa... Äkkiä paratiisista löytyy hyvinkin synkkiä varjoja ja salaisuuksia.

Hienosti punottua tarinaa, jonka voi periaatteessa uskoa aivan mahdolliseksi. Suurin osa tekniikasta on mahdollista. Maailmassa on aivan varmasti myös riittävän kieroja ihmisiä, jotka voisivat lähteä toteuttamaan suunnitelmia, jos se vain olisi mahdollista. Arwoodin taito onkin herätellä henkiin varsin uskottavia tulevaisuuden kuvia. Karmivia sellaisia.

Lukijana Pöntinen on kuunneltava, ehkä hivenen persoonaton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti