torstai 28. heinäkuuta 2022

Johanna Aulén: Tšernobylin koirat

 

Alkuteos: Tšernobylin koirat (2022)

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Sivumäärä: 110

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510468647

Muoto: Sid.

Peukku: q^^


*”Tšernobylin mailla ajattelin asioita, joita en muualla huomioi.”

Kun Tšernobylin ydinvoimala räjähti 26.4.1986, tuhannet ihmiset joutuivat jättämään kotinsa. Säteilylaskeuma saastutti laajoja alueita. Voimalan ympäristöstä tehtiin suljettu vyöhyke.

Mutta elämä Tšernobylissä ei loppunut. Ydinvoimalan liepeille jäi laumoittain koria, joita kukaan ei evakuoinut. Ja siellä ne elävät vieläkin.

Johanna Aulénin sarjakuva kertoo, mitä näille koirille nyt yli 35 vuotta myöhemmin kuuluu. Se on tarkasti dokumentoitu kertomus hirveästä onnettomuudesta, mutta myös luonnon ja ihmisen uskomattomasta sitkeydestä.*


Tässä sarjakuvassa on paljon asiaa Tšernobylistä. Niin onnettomuudesta, sen syistä kuin hetkistä sen jälkeen. Sekä tietysti myös elämästä vuosia onnettomuuden jälkeen. Sarjakuva on samalla matkakertomus kuin muistelu asialle. Matkaopas kertoo koirien kautta tapahtuneesta ja nykytilasta. Kuvituksessa nähdään "muistoja" kuin kuvia siitä, miltä tietyissä paikoissa näyttää tällä hetkellä. Tarina toimii hyvin ja sivuilta paljastuu monia asioita, joita ei välttämättä ole tullut itse miettineeksi.

Sarjakuvan lopussa on todella hyvin lisätietoa aiheesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti