perjantai 29. heinäkuuta 2022

Siri Pettersen: Odininlapsi

 

Alkuteos: Odinsbarn (2013)

Kääntäjä: Eeva-Liisa Nyqvist

Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)

Sivumäärä: 464

Kustantaja: Jalava

ISBN: 9789518875249

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Korpinkehät #1

Peukku: ^^b


*Odininlapsi on jäiseen, karuun pohjoiseen sijoittuva tarina täynnä seikkailua, tunnetta ja syvyyttä. Sen ainutlaatuisessa maailmassa murtuvat fantasian klassiset elementit: ennustuksia ei ole, sota ei ole vain taisteluita eivätkä naiset ole avuttomia sivustakatsojia.

Kirja on kertomus kansojen kohtaamisesta sekä kamppailusta järjestyksen ja kaaoksen, uusien ja vanhojen jumalten välillä. Se on kertomus sokeasta uskosta, vallanhimosta ja ulkopuolisuudesta. Mustavalkoista ei ole, vaan sävyt sekoittuvat todentuntuisesti.*


Kirjan kansi on aika... makaaberi. Tosin minulta meni hetki tajuta, että kyseessä on irti leikattu häntä. Luin kylläkin kirjan e-kirjana, joten en kantta kamalammin joutunut katselemaan. Mutta teille, jota moinen voi häiritä, ei kirja ole niin väkivaltainen kuin mitä kansi voisi antaa ymmärtää. Toki tässäkin on väkivaltaa ja pahuutta, väkeä kuolee. Mutta se on osa elämää. Osa maailmaa, joka on ajautumassa kaaokseen ja sotaan.

Odininlapsi ammentaa pohjoismaisesta mytologiasta. Sen väki on väkeä. Lähinnä kai heitä voisi kuvailla eräänlaisiksi peikoiksi, sillä heillä on hännät. He elävät kuten keskiaikaiset ihmiset. Viljelevät maata, välittävät viestejä korppien avulla, metsästävät ja heillä on omallatavallaan hierarkinen yhteiskunta, jonka keskuksessa on Näkijä ja tämän Neuvosto. Näkijä on jumalallinen olento ja Neuvostossa istuu 12 jäsentä vanhojen sukujen tuolella tuomassa tavalliselle väelle tietoon Hänen tahtoaan.

Tarinan keskiössä on Hirka, nuori tyttö, joka lähestyy 15-vuoden ikää. Hirkalla on vain isä, jonka kanssa hän on kiertänyt maata ja joka on opettanut Hirkaakin parantamaan. Hirka on erilainen kuin muut. Hän on hännätön. Eikä hän osaa syleillä maailmassa virtaavaa Mahtia (eräänlaista elämänvoimaa) kuten muut. Hirkan isä pelkää, että tyttö voi joutua pulaan lähestyvässä seremoniassa, Riitissä, johon jokainen 15-vuotta täyttävä osallistuu.

Äkkiä hännätön tyttö huomaa olevansa keskellä maailmaa muuttavia asioita. Näihin asioihin liittyvät niin Neuvosto, kuin kohtalostaan kieltäytynyt nuorukainen, Rime. Hirka nähdään vaarallisena erikoislaatuisuudestaan johtuen, etenkin kun vanhojen tarinoiden ja legendojen pahat olennot alkavat ilmaantumaan mukaan näyttämölle.

Jännitystä. Pientä romantiikkaa, petturuutta ja ystävyyttä. Kauniisti kuvattu maailma ja kulttuuri. Tähän maailmaan on todella helppo ihastua ja rakastua. Tämän tarinan henkilöistä on helppo pitää. Heissä on inhimillisyyttä ja katumusta, jotain koskettavaa. Tämä tarina nappaa mukaansa ja pitää matkassaan alusta loppuun.

Hyvä ja toimiva. Sopivasti vauhtia ja suvantoa. Ei liian päällekäyvä tai vakava vaikka kirjan sivuilla vakavia aiheita sivutaankin. Ulkopuolisuus ja oman paikkansa löytäminen ovat vahvasti esillä. Samoin kuin myös oman "velvollisuutensa" tekeminen. Tarina seuraa hyvin sekä Rimeä että Hirkaa. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti