lauantai 9. heinäkuuta 2022

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys

 

Alkuteos: Neljäntienristeys (2014)

Lukija: Krista Putkonen-Örn

Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)

Kesto: 10h 23min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510411476

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2022: 36. Kirjassa seurataan usean sukupolven elämää (36/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2022 ainakin: 1, 8, 11, 19, 27, 32, 38, 42, 43 ja 45

*Hienovaraisen tarkkanäköinen romaani ihmisistä, jotka rakentavat unelmansa luvattomiin harjakorkeuksiin nuori pitäjänkätilö Maria herättää ympäristössään epäilystä. Hankalia synnytyksiä kunnialla hoitava nainen saa viimein tahtomaansa arvostusta, mutta ei huomaa jääneensä oman kaipuunsa vangiksi.

Aviottomana syntynyt Lahja-tytär tahtoo kerätä elämäänsä kaiken sen, minkä äiti omastaan painolastina hylkäsi. Sodan polttamaan pohjoiseen palaava pakolainen kaipaa avioliitossaan kosketusta, kun taas sotasankari Onni etsii kaupungeista lyhyeksi jääviä, kiellettyjä onnenhetkiä.

Vuosikymmeniä myöhemmin Kaarina sisustaa appensa unelmista tyhjenneen talon ja tahtoo purkaa sitä, mitä toiset ovat äänettömäksi rakentaneet.*


Neljäntienristeys on pätkittäin ja useamman henkilön näkökulmasta kerrottu sukutarina. Omalla tavallaan se on muistoista, lyhyistä pätkistä kerrottu tarina, jossa vähitellen paljastuu salaisuuksia ja totuuksia, joita perheenjäsenet eivät ole uskaltaneet kertoa edes toisilleen. Läpi käydään erikoislaatuisten naisten elämää, johon sekoittuu myös perheeseen liittyneen Onnin kaipaus, unohtamatta vielä kolmatta sukupolvea omine toiveineen ja unelmineen.

Kokonaisuus on ihan miellyttävä lukuromaani, jossa historia havisee ja perheen ristiriidat kohtaavat. Minulle kirja oli kuitenkin jotenkin hieman päämäärätöntä hapuilua, jossa ei oiken tahtonut saada mistään kunnolla kiinni. Henkilöhahmot eivät oikein jaksaneet innostaa ja osaa heistä aloin jopa inhoamaan. Ehkä tähän vaikutti se, että kuuntelin kirjan enkä lukenut. Ehkä lukemalla olisin päässyt paremmin lähelle... Putkonen-Örn on hyvä lukija, mutta ei hänenkään suorituksensa riitä, jos henkilöhahmot ja kirjan tapahtumat eivät jaksa ottaa mukaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti