maanantai 23. elokuuta 2021

Andy Weir: Project Hail Mary

 

Alkuteos: Project Hail Mary (2021)

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Sivumäärä: 482

Kustantaja: Random House

ISBN: 9780593135211

Muoto: e-kirja (Kindle)

Peukku: ^^b

*Ryland Grace is the sole survivor on a desperate, last-change mission - and if he fails, humanity and the earth itself will perish.

Except that right now, he doesn’t know that. He can’t even remember his own name, let alone the nature of his assignment or how to complete it.

All he knows is that he’s been asleep for a very, very long time. And he’s just been awakened to find himself millions of miles from home, with nothing but two corpses for company.

His crewmates dead, his memories fuzzily returning, Ryland realizes that an impossible task now confronts him. Hurtling through space on this tiny ship, it’s up to him to puzzle out an impossible scientific mystery - and conquer an extinction-level threat to our species.

And with the clock ticking down and the nearest human being light-years away, he’s got to do it all alone.

Or does he?

An irresistible interstellar adventure as only Andy Weir could deliver, Project Hail Mary is a tale of discovery, speculation, and survival to rival The Martian - while taking us to places it never dreamed of going.*



Weir osaa kirjoittaa tarttuvasti ja sujuvasti. Hän luo tilanteen joka koukuttaa, liikuttaa ja raivostuttaa. Ja ottaa todella omakseen. Lisäksi hänen henkilöhahmonsa ovat kerrassaan ihastuttavia ja rakastettavia.

Projekti Hail Mary on kirja, joka todella koukutti minut. Osa sen viehätystä on sen rakenteessa. Alkutilanne on se, että ihminen herää jossain. Vähitellen hänelle selviää missä hän on ja hitaasti hän alkaa muistamaan enemmän ja enemmän siitä mitä on tapahtunut ja miksi hän on siellä missä on. Muistoista rakentuu nykyisyyden kanssa kiehtova kokonaisuus, joka tarjoaa monia yllätyksiä ja jännittäviä tilanteita.

Tarina on upea ja uskomaton. Se on täynnä mielikuvitusta, jota on hyvin ryhditetty monilla faktoilla. Weirin tyylissä on parhautta se, että hän osaa selittää tieteellisiä juttuja niin selkeästi, että maallikkokin tajuaa ne. Tällä kertaa omalla kohdallani pienen haasteen tarjosi kieli, sillä englantini ei kaikilta osin (ainakaan tieteellisesti) ole sieltä vahvimmasta päästä. Hyvin tekstissä kesti siitä huolimatta mukana.

Vaikka kirjan aihe on melko katastrofaalinen, on se silti täynnä myös toivoa, huumoria ja ystävyyttä. Se on uskomaton selviytymiskertomus ja upea lukukokemus. En voi kuin suositella kunnon scifin ystäville. Ja miksei muillekin, jotka haluavat uppoutua hyvään tarinaan. Ehdottomasti yksi tämän vuoden parhaista kirjoista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti