sunnuntai 29. elokuuta 2021

Lara Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut

 

Alkuteos: The Secrets We Kept (2019)

Kääntäjä: Irmeli Ruuska

Lukija: Krista Putkonen-Örn

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 12h 36min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510449462

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Kylmä sota. Liekehtivä rakkaus.

Suuri, tositarinan inspiroima lukuromaani rakkaudesta maailmanhistorian polttopisteessä.

Tätä ei koskaan tapahtunut on mukaansatempaava tarina vakoojista ja sihteereistä, kirjailijoista ja rakastajattarista, toisinajattelijoista ja vallankumouksellisista. Se kertoo siitä, miten CIA salakuljetti Neuvostoliittoon propagandan sijaan rakkaudesta kertovan romaanin. Se on tarina rohkeista naisista historian painekattilassa. Se on ilmiö.

Lara Prescott on opiskellut yhteiskuntatieteitä Washington D.C:ssä, Namibiassa ja Etelä-Afrikassa. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli poliittisen kampanjan konsulttina. Tätä ei koskaan tapahtunut on hänen esikoisromaaninsa, jonka julkaisuoikeuksista on maksettu maailmalla kuusinumeroisia summia. Romaani julkaistaan 28 kielellä ja sovitetaan elokuvaksi. Lara on saanut nimensä Tohtori Živagon sankarittaren mukaan.*



Toisaalta pidin kirjasta, toisaalta se jäi hieman “vajaaksi”. Ehkä äänikirjana vaihdot kirjan henkilöhahmojen välillä eivät toimineet niin hyvin kuin ne olisivat toimineet luettuna. Nyt nimittäin minulle jäi toisinaan hieman epäselväksi se, missä oikein mentiin.

Kirjassa seurataan useampaa eri henkilöä. Toisaalla ollaan Neuvostoliitossa, jossa kuuluisa kirja on vielä syntymässä ja odottaa julkaisuaan. Toisaalla taas ollaan Amerikan Yhdysvalloissa, jossa naisten on hankala edetä uralla ja heitä kohdellaan “alempina” kansalaisina. Eikä homoseksuaaleja hyväksytä… Vakoilijoiden maailmassa liikutaan, mutta samalla seurataan myös ihmisten rakkauselämää ja sen koukeroita. Viihdettä yhdistettynä historiaan. Ihan toimiva tarina. Mutta… Ei ihan silti napannut. Henkilöhahmot jäivät myös hieman etäisiksi.

Putkonen-Örn lukee mukavasti ja kuunneltavasti.

Historian ja kepeän viihteen ystäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti