perjantai 20. elokuuta 2021

Richard Powers: Ikipuut

 

Alkuteos: The Overstory (2018)

Kääntäjä: Sari Karhulahti

Lukija: Jukka Pitkänen

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 24h 36min

Kustantaja: Gummerus

ISBN: 9789512427642

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*”Parhaimmatkaan argumentit eivät saa ketään muuttamaan mieltään. Siihen tarvitaan hyvä tarina.”

Aikamme arvostetuimpiin amerikkalaiskirjailijoihin kuuluvan Richard Powersin Ikipuut on suurromaani puista ja ihmisistä. Se on polttavan ajankohtainen kuvaus elämäntapamme hinnasta ja paikastamme maailmassa. Se on myös henkeäsalpaavan upea ja koskettava ylistyslaulu luonnon ihmeille: sen sivuilla tuoksuvat neulaset ja humisevat sumusta kosteat rannikkometsät. Se saattaa muuttaa elämäsi.

Tietokoneista innostuneen pojan kohtalon muuttaa vanha tammi. Kasveja rakastava tutkijanainen tekee mullistavan havainnon. Pariskunta istuttaa takapihalleen uuden puuntaimen aina hääpäivänään. Viisi ystävystä yrittää keinoja kaihtamatta pelastaa Yhdysvaltojen luoteisosien viimeiset koskemattomat metsät. Maailmamme rinnalla on toinen, meille miltei näkymätön mutta valtava, verkkainen, huikean neuvokas ja tiiviisti verkottunut puiden maailma. Tämä on tarina kourallisesta ihmisiä, jotka oppivat näkemään tuon maailman ja sitä uhkaavan katastrofin.*



Ikipuut oli minulle kirja, joka vaati hieman aikaa päästä sisälle. Se alkaa hitaanlaisesti. Esittelee joukon ihmisiä, joilla ei tunnu olevan mitään tekemistä keskenään. Osan elämä on jopa melko tylsää ja mielenkiinnotonta. Vähitellen tarina kuitenkin kehittyy ja yhteydet näkyvät. Kertomus kasvaa itseään suuremmaksi, kuten puut.

Tarina elää halki vuosikymmenien. Se on vahva ja väkevä. Se sitoo ihmiset yhteen ja erottaa heidät. Se kertoo ihmisistä, jotka rakastavat puita tavalla tai toisella. Heistä jokaisella on oma tapansa osoittaa rakkautensa.

Hidas ja kiehtova kokonaisuus, jolle kannattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus. Lukijana Pitkänen suoriutuu hienosti. Hänen äänensä on mukavan kuuloinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti