maanantai 16. elokuuta 2021

Jonas Hassen Khemiri: Ajatussulttaani

 

Alkuteos: Ett öga rött (2003)

Kääntäjä: Outi Menna

Lukija: Jukka Pitkänen

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kesto: 6h 48min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510441022

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Ajatussulttaani on päiväkirjan muotoon kirjoitettu katkelma yhdeksäsluokkalaisen maahanmuuttajaperheen pojan Halimin elämästä. Halim taistelee monin keinoin arabikulttuurin säilyttämisen puolesta: hän kirjoittaa päiväkirjaansa maahanmuutajaslangilla vaikka hallitsee loistavasti myös kirjaruotsin, piirtelee tussilla tähti ja puolikuu -tageja kaikkiin mahdollisiin paikkoihin sekä protestoi kotikielen opetuksen lakkauttamista vastaan vandalismin lisäksi vaatimalla koulun ruokalistalle libanolilaista perinneruokaa.

Vandalismin keinojen ajautuessa umpikujaan Halim ryhtyy miettimään asioita ja päättää ruveta filosofiksi, ajatussulttaaniksi. Oivallus uuden ajatusmaailman omaksumisesta tiivistyy isän Koraanista lukemaan sitaattiin: El saber mftah al farage - Kärsivällisyys on avain onnellisuuteen. Ilman avointa kapinaakin voi olla ylpeä omista juuristaan ja omasta kulttuuristaan.

Huumoristaan ja kielellisestä nerokkuudestaan kiitelty ja parhaana esikoisteoksena palkittu romaani, joka on viihtynyt Ruotsissa bestseller-listoilla.*



Ajatussulttaani on täynnä nuoren uhmaa. Se kuvaa hyvin nuoren miehen tuntemuksia ja ajatuksia. Sitä, millaista on olla erilainen ja tietää se. Halua säilyttää oma itsensä ja oma kulttuurinsa ympäristössä, joka ei välttämättä aina halua tai pysty tukemaan sitä. Se kertoo omanlaisestaan sopeutumisesta. Kasvusta. 

Hienoa ja rehellistä tekstiä. Joskin olen Halimin isän kanssa samaa mieltä siitä, että voisi käyttää “kunnollista kieltä”. En ole oikein kiroilun ja Halimin käyttämän alatyylisen slangin ystävä. Uskon, että teksti kuitenkin voi hyvin purra ja napata nuorempiin lukijoihin.

Pitkänen lukee hyvin ja rauhallisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti