tiistai 24. elokuuta 2021

Lars Wilderäng: Tähtikirkas

 

Alkuteos: Stjärnklart (2014)

Kääntäjä: Sirpa Parviainen

Lukija: Antti L. J. Pääkkönen

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 15h 22min

Kustantaja: StorySide

ISBN: 9789179092634

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Tähtitrilogia #1

Peukku: q^^

*Ympäri Ruotsia älypuhelimet alkavat yhtäkkiä temppuilla. Sitten autojen mikrosiruissa ilmenee valmistusvirhe, joka muuttaa tiet autonromujen hautausmaaksi. Juniin tulee teknisiä häiriöitä, kauppojen hyllyt ammottavat tyhjyyttään, ja sähkökatkoksia alkaa olla yhä useammin. Erään sähkökatkon jälkeen kaikki muuttuu lopullisesti. Elektroniikalla ei ole immuunijärjestelmää, eivätkä ihmiset ole valmistautuneet. Synkkä syksy muuttuu tähtikirkkaaksi talveksi, jossa kaaos voittaa. Mitä yhteiskunnasta - ja ihmisistä - jää jäljelle?

Tähtikirkas aloittaa tiivistunnelmaisen, painajaismaisen scifitrilogian, jonka seuraavat osat ovat Tähtisade ja Tähtipöly. Lars Wilderäng on ruotsalainen kirjailija, jonka suosio räjähti Tähtikirkkaan myötä. Hän kirjoittaa myös Ruotsin luetuimpiin kuuluvaa talous-, politiikka- ja ympäristöblogia.*



Tähtikirkas on hyvin toteutettu kokonaisuus, josta jotain jäi puuttumaan. Se kertoo useamman ihmisen kautta siitä, miten erilaiset ihmiset voivat toimia eri tavoilla samassa tilanteessa. Maailmassa, jossa elektroniikka alkaa vähitellen hajoamaan käsiin. Osa alkaa ryöstelemään. Osa tappaa toisia. Osa koettaa auttaa… Vaihdot on sijoitettu hyvin. Mutta itsellä oli koko ajan sellainen tunne, että kirja ei “käynnistynyt”. Odotin koko ajan jotain jännittävää ja repäisevää, mutta sellaista kohtaa ei tullut. Siitä huolimatta pidin kirjasta ja sen henkilöhahmoista. He ovat uskottavia ja toimivat uskottavasti. Odotankin sitä, mitä trilogian seuraava osa on tarjoamassa.

Lukijana pidän kovasti Pääkkösestä. Hän lukee hyvin ja häntä on mukava kuunnella. Jostain syystä tämän äänikirjan kohdalla hänen äänensä on kuitenkin kamalan hiljainen. Volyymiä jouduin nostamaan melkoisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti