sunnuntai 22. elokuuta 2021

Candice Carty-Williams: Queenie

 

Alkuteos: Queenie (2017)

Kääntäjä: Natasha Vilokkinen

Lukija: Anna-Riikka Rajanen

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 11h 22min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510452318

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Girls kohtaa Zadie Smithin.

Raikas ja rohkea romaani kaikille, jotka ovat etsineet rakkautta ja löytäneet jotain ihan muuta.

Queenie Jenkins on nuori britannianjamaikalainen toimittaja, jonka vuosie ei ole mennyt aivan putkeen. Queenien poikaystävä haluaa ‘tauolle’. Queenien gynekologi luulee, että hänet on pakotettu seksityöhön. Queenielle #blacklivesmatter ja #metoo eivät ole pelkkiä hashtageja, mutta juttuideat niistä eivät kiinnosta hänen päätoimittajaansa. Queenien ystävät ovat parhaita maailmassa, kunnes eivät enää ole. Queenien perhe ei usko terapiaan. Queeniekään ei jaksa kaikkea. Queenie on hauska, aito ja niin hiton samaistuttava. Queenie on ilmiö.

Candice Carty-Williams (s. 1989) asuu Etelä-lontoossa, on työskennellyt kustantamon markkinointipäällikkönä ja kirjoittaa kirjallisuuskolumnia Guardian-lehteen. Queenie on hänen palkittu ja kiistelty esikoisromaaninsa, Sunday Timesin bestseller, jonka ensimmäisen version hän kirjoitti kirjailija Jojo Moyesin residenssissä, jonne hänet valittiin satojen hakijoiden joukosta. Queeniestä on kehitteillä myös televisiosarja, jota Carty-Williams käsikirjoittaa.*




Queenie on kirja, jossa käsitellään vakavia asioita “kepeässä” kuoressa. Päähenkilö on nuori nainen, jolla on melkoisia ongelmia. Hän ei usko olevansa oikein minkään arvoinen ja hakee toisten hyväksyntää erikoisilla keinoilla. Pohjimmiltaan hän on myös päättäväinen ja vahva, mutta ne ominaisuudet jäävät aluksi todella hänen “huonompien” puoliensa taakse piiloon. Onneksi Queeniella on ystäviä ja perhe, jotka todella välittävät hänestä ja ovat lopulta aina hänen tukenaan.

Queenien maailma on täynnä miesseikkailuja, sen oikean etsimistä ja ystävysten välisiä juttuja. Hän on nainen, jonka lainen en todellakaan itse haluaisi olla. Toivon, että Queenien aloittama tie jatkuu ja hän pääsee irti kaikista ongelmistaan ja kiinni uuteen elämään. Oman arvoiseensa elämään.

Uskon, että monet chick lick -kirjallisuuden ystävät tulevat pitämään Queeniesta. Siinä on myös jotain sellaista, että varmasti myös Sinkkuelämän fanit voivat tykästyä. Minulle kirjan juoni, henkilöt ja myös kerronta eivät ihan toimineet. En jotenkin tunnu koskaan pääsevän sisälle kerrontaan, jossa äkkiä tulee paljon teksti- tai sähköpostiviestejä normaalin kerronnan sekaan.

Lukijana Rajanen on toimiva valinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti